Raad vindt verkoop van erfgoed ongewenst

De Raad voor Cultuur is tegen de verkoop van werken uit musea om financiële tekorten aan te vullen. Dat schrijft de raad in een vandaag verschenen advies.

Het adviesorgaan voor kabinet en parlement hekelt de gang van zaken bij MuseumgoudA, dat afgelopen zomer het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas verkocht op een veiling bij Christie’s in Londen. Het werk bracht 950.000 euro op, dat werd gebruikt voor de financiële bedrijfsvoering. Eerder had de gemeente Gouda de helft van de subsidie aan het museum ingetrokken.

Ook het Wereldmuseum in Rotterdam heeft aangekondigd een deel van de collectie te willen verkopen om de exploitatie aan te vullen.

In het advies keert de Raad voor Cultuur zich scherp tegen de verkoop uit commerciële overwegingen. Ze vreest dat het hek van de dam is als musea lukraak werken verkopen en dringt dan ook aan op strikte naleving van de ‘Leidraad voor het afstoten van museale objecten’ (LAMO). Deze schrijft voor dat musea objecten of verzamelingen altijd eerst aan collega-musea moeten aanbieden. Bovendien mogen musea niet uit commerciële overwegingen verkopen en moet het afstoten van werken leiden tot een „verbetering van de verzameling”.

De verkoop van Dumas’ The Schoolboys door MuseumgoudA leidde tot grote kritiek in de museumwereld. Collega museumdirecteuren drongen aan op een royement van het Goudse museum uit de Nederlandse Museumvereniging. Aanstaande maandag beslissen de leden van deze vereniging of het museum daadwerkelijk wordt geroyeerd.

De nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur, Joop Daalmeijer, hoopt dat de instelling mag blijven. „In zo’n vereniging kun je ze nog beïnvloeden. Zijn ze eruit, dan ben je ze kwijt. Ik vind dat het museum een forse waarschuwing moet krijgen. En doen ze het dan nog een keer, tsja, dan houdt het op.”

Vertrekt het MuseumgoudA uit de vereniging, dan krijgt het geen inkomsten meer uit de Museumkaart.

Morgen in het CS: portret van de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur, Joop Daalmeijer.