Protesten op Tahrir-plein gaan door, ondanks toezeggingen leger

A protester gestures at riot police as tear gas is thrown his way during clashes along a road which leads to the Interior Ministry, near Tahrir Square in Cairo November 22, 2011. Under fierce pressure from street protests, Egypt's army chief promised on Tuesday to hand over to a civilian president by July and made a conditional offer for an immediate end to army rule. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) TEMPLATE OUT
A protester gestures at riot police as tear gas is thrown his way during clashes along a road which leads to the Interior Ministry, near Tahrir Square in Cairo November 22, 2011. Under fierce pressure from street protests, Egypt's army chief promised on Tuesday to hand over to a civilian president by July and made a conditional offer for an immediate end to army rule. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) TEMPLATE OUT Een Egyptische betoger maakt een gebaar naar de oproerpolitie die traangas afvuurt op de betogers nabij het Tahrir-plein in Kaïro gisteren. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Op het Tahrir-plein in Kaïro nemen de betogers geen genoegen met de toezeggingen van de militaire machthebbers. Het leger moet zich terugtrekken op alle fronten, zo vinden de betogers. Het plein staat nog altijd vol nadat het gisteravond en vannacht erg onrustig was.

De protesten gingen de hele nacht door. Het begon gisteren overdag nog met een vreedzame demonstratie, maar na de spits liep het uit de hand, laat onze correspondent Gert Langendonck weten. Hij is in Kaïro, vlakbij het Tahrir-plein.

“De stemming sloeg om toen de oproerpolitie, waarvan je mag aannemen dat ze op gezag van de militaire machthebbers handelen, de betoging aanviel met traangas. Ze spoten het traangas in het metrostation, waardoor het via de ventilatiegaten het plein bereikte. Daarmee liep het volledig uit de hand en dat is de hele nacht doorgegaan.”

Ook andere aanwezige journalisten spreken van een grote onrust. Verslaggever Toine Heijmans van de Volkskrant:

Twitter avatar toineheijmans Toine Heijmans Goedemorgen Cairo. Dat was een heftige veldslag vannacht, onder mijn hotelraam op #tahrir. Constante stroom ambulances, constant traangas.

Verslaggever Jan Eikelboom van Nieuwsuur:

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom Eerste gewonden worden alweer afgevoerd #tahrir #cairo

Betogers moeten niets hebben van concessies leger

De concessies die Mohammed Hussein Tantawi, de leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, gisteravond aankondigde werden met gejoel ontvangen bij de demonstranten op het Tahrir-plein.

Tantawi zei dat het leger de macht zou opgeven als het Egyptische volk daar in een referendum na de presidentsverkiezingen in juli 2012 over zou beslissen.

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants sprak gisteravond van een werkelijke concessie als het klopt dat Tantawi vervroegde presidentsverkiezingen belooft in juli. Ze wijst er echter op dat het leger met geen woord rept over de macht die het in de grondwet wil laten vastleggen, waar het de demonstranten eigenlijk om te doen is.