Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

President Saleh arriveert in Saudi-Arabië voor machtsoverdracht

An anti-government protester with his face and a wig painted in the colours of Yemen's national flag, shouts slogans while riding a motorcycle during a demonstration to demand the ouster and trial of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa November 22, 2011. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
An anti-government protester with his face and a wig painted in the colours of Yemen's national flag, shouts slogans while riding a motorcycle during a demonstration to demand the ouster and trial of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa November 22, 2011. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Anti-regeringsbetogers eisen het vertrek van president Saleh gisteren in Sana'a. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

De Jemenitische president Saleh is in Saoedi-Arabië gearriveerd om een machtsoverdrachtdeal te ondertekenen. Dat meldt persbureau Reuters.

Maandag stemde Saleh in met een door de Golfstaten bemiddelde overeenkomst om de macht over te dragen. Het zou de vierde keer zijn dat Saleh deze toezegging doet. Saleh herhaalde vorige week bereid te zijn af te treden binnen 90 dagen na ondertekening van het Golf-plan. Maar hij heeft het plan nog niet willen ondertekenen. Het is de vraag of hij dat vandaag wel gaat doen, omdat Saleh inmiddels al meerdere voorstellen op het laatste moment van de hand heeft gewezen.

Een bron op de Jemenitische staatstelevisie:

“De president van de republiek is veilig aangekomen op de luchthaven van Riyad om het Koninkrijk van Saudi-Arabië te bezoeken, na een uitnodiging van de Saoedische leiders om de machtsoverdracht te ondertekenen.”

De protesten tegen Saleh begonnen in januari, vrij snel na de betogingen in Tunesië. Op een aantal momenten zijn politie en leger keihard opgetreden tegen de betogers. Daarbij zijn zeker 860 doden gevallen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld