Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘President Jemen naar New York voor medische behandeling’

Saleh begin april in de Jemenitische hoofdstad Sana'a bij een pro-regeringsbetoging. Foto AP / Muhammed Muheisen

De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, reist nadat hij in Saoedi-Arabië het akkoord over zijn aftreden heeft getekend naar New York om medisch behandeld te worden. Dat zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon vanmiddag.

Saleh, die al sinds januari zwaar onder vuur ligt van tienduizenden anti-regeringsdemonstranten die zijn aftreden eisen, arriveerde vanochtend in Saoedi-Arabië. Daar zou hij afstand willen doen van de macht door een door de Golfstaten bemiddelde overeenkomst te tekenen. De grote vraag is of hij de overeenkomst vandaag daadwerkelijk tekent, omdat Saleh al meerdere voorstellen op het laatste moment van de hand heeft gewezen.

Ban Ki-Moon maakte vanmiddag bekend gisteren met Saleh over de telefoon te hebben gesproken. De Jemenitische president zou de VN-secretaris-generaal persoonlijkheid verteld hebben dat hij vanuit Saoedi-Arabië na het ondertekenen van de deal “onmiddellijk” naar New York reist voor medische behandelingen. Ban Ki-Moon is bereid om Saleh daar te ontmoeten. Saleh raakte begin juni gewond bij een aanval van oppositionele strijders op zijn paleis in hoofdstad Sana’a.