Oud-directeur van crèche Hofnarretje niet vervolgd

Oud-directeur Albert Drent wordt wel verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte.

De oud-directeur van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor betrokkenheid bij seksueel misbruik dat is gepleegd door crèchemedewerker Robert M. Hij wordt wel verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Volgens het Openbaar Ministerie liet de bedrijfsvoering bij ’t Hofnarretje „zeer te wensen” over, maar betekent dat niet dat Drent een „strafrechtelijk verwijt” kan worden gemaakt met betrekking tot seksueel misbruik. Het OM wijst erop dat M. ook op kinderdagverblijven met een strakkere bedrijfsvoering kans heeft gezien kinderen te misbruiken.

Drent is officieel als verdachte aangemerkt voor het plegen van valsheid in geschrifte. Medewerkers van ’t Hofnarretje hebben aangegeven dat verkeerde gegevens zouden zijn verstrekt bij GGD-controles. Zo zouden er meer kinderen op de groepen zijn dan op papier werd gemeld. Onderzoek hiernaar staat los van de zedenzaak en wordt gedaan door fraudeofficieren.

Volgens advocaat Richard Korver die optreedt namens ouders van misbruikte kinderen zijn de meeste ouders „niet verbaasd” over het besluit om Drent niet te vervolgen voor betrokkenheid bij misbruik. Hun bekruipt het gevoel dat er „geen deugdelijk onderzoek” is gedaan naar Drent, schrijft advocaat Korver in een verklaring. Zo is voor de ouders onduidelijk of de computer van oud-directeur Drent is doorzocht. Advocaat Korver onderzoekt of een zogeheten artikel 12 procedure bij het gerechtshof kans van slagen heeft. Het gerechtshof kan het OM dwingen alsnog vervolging in te stellen, zoals in de zaak tegen Geert Wilders is gebeurd. (NRC)