Ophef over bruidsschat Tsvangirai

In Zimbabwe is ophef ontstaan over de bruidsschat die premier Morgan Tsvangirai betaald zou hebben aan de familie van zijn vriendin, Lacadia Tembo. Naast tien koeien, een gebruikelijke prijs voor prominente politici, betaalde hij ook nog het ongekend hoge bedrag van 36.000 dollar.

Dit toont volgens critici aan dat Tsvangirai, die sinds 2009 samenwerkt in een coalitie met zijn aartsrivaal president Mugabe, door de regeringsmacht gecorrumpeerd is. Eerder kwam hij in opspraak omdat hij op kosten van de staat een villa van 1,5 miljoen dollar liet bouwen.

Volgens de krant Newsday zijnTsvangirai en Tembo maandag in een besloten ceremonie getrouwd. Maar de MDC-partij van Tsvangirai ontkent in alle toonaarden. Het ligt binnen de MDC niet goed dat Tsvangirais nieuwe liefde de zus is van een radicaal parlementslid van de partij van Mugabe. Tsvangirais eerste vrouw Susan kwam in 2009, kort na zijn aantreden als premier, onder verdachte omstandigheden om het leven bij een verkeersongeluk.