Ophef in Zimbabwe over bruidsschat Tsvangirai

De Zimbabweaanse premier Morgan Tsvangirai. Foto AFP / Jekesai Njikizana

In Zimbabwe is ophef ontstaan over een bruidsschat van 36.000 dollar en tien koeien die premier Morgan Tsvangirai betaald zou hebben aan de familie van zijn vriendin Lacadia Tembo.

Het hoge bedrag zou volgens critici aantonen dat Tsvangirai, die sinds 2009 moeizaam samenwerkt in een coalitie met zijn aartsrivaal president Mugabe, door de regeringsmacht gecorrumpeerd is geraakt. Eerder kwam hij in opspraak omdat hij op kosten van de staat een villa van anderhalf miljoen dollar liet bouwen.

Volgens het Zimbabweaanse dagblad Newsday zijn Tsvangirai en Tembo afgelopen maandag in een besloten ceremonie getrouwd. Maar woordvoerders van zijn Movement for Democratic Change ontkennen dat in alle toonaarden.

Het ligt in de partij niet goed dat de nieuwe liefde van Tsvangirai de zus is van een radicaal parlementslid van de partij van Mugabe. Tsvangirai’s eerste vrouw Susan kwam in juni 2009, kort na zijn aantreden als premier, onder verdachte omstandigheden om het leven bij een verkeersongeluk.

Het huwelijk is al gebrandmerkt als ‘oncultureel’ en ‘taboe’. Volgens oude tradities zouden huwelijken en andere rituelen niet mogen worden uitgevoerd in de ‘heilige’ maand november.

    • Peter Vermaas