Onrust op Tahrir-plein houdt aan - ‘vandaag tientallen gewonden’

Aan het begin van de avond stonden er nog altijd tienduizenden Egyptenaren op het Tahrir-plein in Kairo. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

Op en rond het Tahrir-plein in Kairo blijft het onrustig. De afgelopen uren maakten activisten en journalisten ter plaatse melding van nieuw geweld tussen betogers en ordetroepen. Vanmiddag nog leek er een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen afgekondigd.

Al Jazeera maakte aan het einde van de middag melding van “groeiend bewijs van een splitsing” tussen de oproerpolitie en de militairen. De agenten zouden vanmiddag opnieuw traangas en rubberkogels tegen betogers hebben ingezet, ook toen de rellen op het Tahrir-plein waren gestopt. Daarbij zijn volgens ooggetuigen tientallen gewonden gevallen. Het leger zou juist de rust op het plein willen herstellen en zou zich tussen de agenten en de betogers gepositioneerd hebben.

Onze correspondent in Kairo: leger probeert woedende betogers tot bedaren te brengen

Gert van Langendonck, onze verslaggever in Kairo, bevestigt dat het staakt-het-vuren voorbij is en zegt dat de politie zich heeft teruggetrokken uit de buurt van het door betogers omsingelde ministerie van Binnenlandse Zakenen dat het leger de plaats van de agenten heeft ingenomen. Dit kan volgens Van Langendonck betekenen dat de politie niet voldoende luistert naar de militairen:

“Het leger heeft vanmiddag barricades tussen de agenten en de betogers opgeworpen. De situatie doet een beetje denken aan januari en februari, toen het leger probeerde de betogers te beschermen. Nu lijken ze tussenbeide te komen om de woedende demonstranten tot bedaren te brengen.”

De groofmoefti van de Al-Azhar Universiteit, het hoogste orgaan binnen de sunnitische islam, riep de politie vandaag op niet met scherp op demonstranten te schieten en vroeg het leger verdere escalatie van het geweld op het Tahrir-plein te voorkomen. Grootmoefti Ahmed Al-Tayeb riep de betogers op het plein op het “vreedzame karakter” van de Egyptische revolutie te bewaren.

Betogers keerden terug op Tahrir-plein wegens onvrede over revolutie

In de afgelopen dagen stroomde het Tahrir-plein in Kaïro vol met demonstranten die vinden dat er sinds het vertrek van Mubarak, in februari van dit jaar, nog niets verbeterd is. Gisteren reageerde de oproerpolitie fel op de demonstranten door ze met traangas te belagen. Ook vannacht bleef het onrustig.

Mohammed Hussein Tantawi, de leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, liet gisteren weten dat het leger bereid is de macht op te geven als het volk daar in een referendum dat samenvalt met de presidentsverkiezingen in juli 2012 voor kiest. Dat zorgde echter nauwelijks voor geruststelling bij de demonstranten.

    • Pim van den Dool