Onderzoeksraad gaat hack Diginotar onder de loep nemen

Het hoofdkantoor van het inmiddels failliete Diginotar in Beverwijk. Foto nrc.nl / Ruud Boon

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat een onderzoek doen naar het hacken van het internetbeveiligingsbedrijf Diginotar. Waar het onderzoek zich precies op richt, moet in januari duidelijk worden. Dat zei een woordvoerder van de raad vanavond tegen persbureau Novum.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken had de onderzoeksraad verzocht om het inmiddels failliete Diginotar onder de loep te nemen. Het bedrijf werd deze zomer gehackt. Door beveiligingscertificaten te vervalsen, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden. Het bedrijf beveiligde veel websites van Nederlandse overheden. Veel sites werden uit voorzorg weken uit de lucht gehaald.

Achter de hack zitten vermoedelijk Iraanse hackers. Zij waren uit op gegevens van Iraniërs. Diginotar werd in september failliet verklaard nadat de regering het vertrouwen in het bedrijf opzegde.

    • Pim van den Dool