'Once Upon A Time' en 'Grimm'

De verzamelde sprookjes van de gebroeders Grimm inspireerden niet alleen twee grote Hollywoodfilms die in 2012 uitkomen, maar ook twee nieuwe series: Once Upon A Time en Grimm.

De laatste heeft de opzet van een politieserie, alleen redt de hoofdpersoon niet alleen mensen in nood, maar vangt hij ook grote boze wolven. Een beproefde ‘elke week een ander monster vangen’-formule die altijd wel bij een gedeelte van het publiek aanslaat.

De andere sprookjesserie is een stuk origineler. Once Upon A Time is geschreven door de auteurs van Lost en werkt met diezelfde wisseltruc tussen twee werelden. In dit geval tussen de sprookjeswereld (waar het ‘lang en gelukkig’ van Sneeuwwitje en de prins wordt verstoord door een allesvernietigende vloek van de boze koningin) en het aardse stadje Storybrook (waar de vloek alle sprookjesfiguren naartoe verbannen heeft). Uiteraard is er maar één persoon die dit doorheeft (het geadopteerde zoontje van de boze koningin) en één persoon die de vloek ongedaan kan maken (de dochter van Sneeuwwitje en de prins). De eerste afleveringen kregen veel lof van de recensenten, maar of Once Upon A Time het sprookje op de lange termijn kan waarmaken, blijft moeilijk te voorspellen.