OM: geen misbruik Drent

De oud-directeur van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor betrokkenheid bij seksueel misbruik dat is gepleegd door crèchemedewerker Robert M. Hij wordt wel verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Volgens het OM liet de bedrijfsvoering bij ’t Hofnarretje „zeer te wensen” over, maar betekent dat niet dat directeur Albert Drent een „strafrechtelijk verwijt” kan worden gemaakt met betrekking tot seksueel misbruik. Het OM wijst erop dat M. ook op kinderdagverblijven met een strakkere bedrijfsvoering kans heeft gezien kinderen te misbruiken.

Drent is officieel als verdachte aangemerkt voor het plegen van valsheid in geschrifte. Medewerkers van ’t Hofnarretje hebben aangegeven dat verkeerde gegevens zouden zijn verstrekt bij GGD-controles. Zo zouden er meer kinderen op de groepen zijn dan op papier stond. Onderzoek hiernaar staat los van de zedenzaak en wordt gedaan door fraudeofficieren.

Volgens advocaat Richard Korver, die optreedt namens ouders van misbruikte kinderen, zijn de meeste ouders die aangifte tegen Drent hadden gedaan „niet verbaasd” over het besluit hem niet te vervolgen voor betrokkenheid bij misbruik. De ouders vragen zich af of er wel „deugdelijk onderzoek” is gedaan naar de directeur, zo schrijft Korver in een verklaring. Zo is voor de ouders onduidelijk of de computer van Drent is doorzocht. Korver onderzoekt of een zogeheten artikel-12-procedure bij het gerechtshof kans van slagen heeft. Het gerechtshof kan het OM dan dwingen alsnog vervolging in te stellen.