Nederland wil schikking Rawagede

Nederland wil een schikking treffen met de nabestaanden van het bloedbad in het Indonesische dorp Rawagede. De Staat onderhandelt daarover met de advocaat van de nabestaanden. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse Staat moet zeven weduwen uit Rawagede compenseren voor het wegvallen van hun echtgenoten. Zo oordeelde de rechtbank in Den Haag in september.

De staat erkent dat de executies door Nederlandse militairen in het Javaanse dorp Rawagede, in 1947, door Nederlandse militairen oorlogsmisdrijven zijn. Maar ter discussie stond of de Staat hiervoor aansprakelijk was. Volgens de landsadvocaat was de zaak verjaard. De rechtbank achtte dat verweer onredelijk.

Nederlandse soldaten voerden in 1947 een actie uit waarbij bijna alle mannelijke inwoners van Rawagede werden doodgeschoten. Hierbij kwamen volgens Indonesische telling 431 mannelijke bewoners om. De nabestaanden spanden in 2009 een zaak aan tegen de Nederlandse Staat.

In mei overleed in Indonesië de laatste overlevende van het bloedbad.

Een Nederlandse veteraan bekent de executie van 120 Indonesiërs:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Marije Willems