Nederland niet tegen geld bijdrukken door de ECB

Nederland werpt op voorhand geen blokkades op om de crisis in Europa op te lossen. Een grotere rol van de Europese Centrale Bank wordt in tegenstelling tot Duitsland niet afgewezen. „Zo maar even de geldpers aan zetten gaat niet werken, maar we blokkeren niets.”

Dat blijkt uit de uitspraken die minister De Jager (Financiën, CDA) gisteren deed op BNR Nieuwsradio.

Op dit moment zijn Frankrijk, Duitsland en de meeste eurolanden volgens De Jager tegen uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF. Maar dit noodfonds is volgens de minister juist te klein om de markten te overtuigen. Nederland wil dit noodfonds wel uitbreiden.

De Jager is verbaasd over de opstelling van de Grieken. Die hebben nog steeds niet hun laatste deel van noodhulp ontvangen omdat zij onduidelijk zijn over de stand van zaken en over de geboekte vooruitgang met bezuinigingen en hervormingen.

Nederland voert deze week weer vooroverleg met Finland en Duitsland, de drie landen met de laagste rente in Europa. Volgende week is er overleg tussen de ministers van Financiën uit de eurozone.

De Jager heeft veel kritiek op plannen om gezamenlijk obligaties in Europa uit te geven. „Die geven een perverse prikkel”, zei hij in gesprek met RTL Z, want er zijn onvoldoende waarborgen dat de zwakke landen dat zullen misbruiken om nog meer schulden te maken. „Het is nu geen oplossing, maar zal de crisis kunnen verergeren.” Op langere termijn sluit De Jager de introductie van Europese obligaties niet uit.

De minister is in de middenmoot geëindigd van de jaarlijkse ranglijst van de Europese ministers van Financiën die wordt samengesteld door de Financial Times. Volgens de Britse krant, die de Zweedse minister Anders Borg als beste heeft beoordeeld, is De Jager met zijn voorstellen voor meer begrotingsdiscipline en bijdrage van banken aan de redding van Griekenland populair in eigen land maar niet daarbuiten.