Nationale politie wordt niet per 1 januari ingevoerd

Nederland, Den Haag, 31-10-11 Minister Opstelten op politie bureau Overbosch. Foto Merlin Daleman
Nederland, Den Haag, 31-10-11 Minister Opstelten op politie bureau Overbosch. Foto Merlin Daleman Minister Opstelten op politiebureau Overbosch. Foto NRC / Merlin Daleman

De nationale politie loopt vertraging op. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) haalt het niet om op 1 januari volgend jaar te starten met één nationaal politiekorps in plaats van de huidige 25 korpsen, zoals hij had gepland.

‘De Eerste Kamer is geen stempelmachine’

Gisteren heeft de Eerste Kamer de minister gezegd dat het niet lukt om zijn wetsvoorstel nog dit jaar te bespreken.

“Zo’n grote wet moet zorgvuldig behandeld worden. En de Eerste Kamer is geen stempelmachine”, zegt een woordvoerder van de senaat.

De oprichting van een nationaal politiekorps is een van de belangrijkste doelen uit het regeerakkoord van dit kabinet. Eén korps zou tot betere en snellere samenwerking moeten leiden, en tot minder bureaucratie.

Nu Opstelten datum niet redt, wil de oppositie meer tijd

Volgende week zou de Tweede Kamer het voorstel op één dag helemaal behandelen, vanwege de tijdsdruk die coalitiepartijen CDA en VVD voelden om de deadline van 1 januari te halen. Nu duidelijk is dat Opstelten die datum hoe dan ook niet redt, wil de oppositie in de Tweede Kamer ook meer tijd hebben.

‘Opstelten wil plan op een maandagmiddagje afhameren’

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP):

“Minister Opstelten wil dat wij dit plan op een maandagmiddagje afhameren, terwijl dit besluit tot één nationale politie grote invloed heeft op de veiligheid in Nederland.”

Dat zegt ook PvdA’er Attje Kuiken:

“We hebben veel vragen. Het zal best dat de minister vaart wil maken, maar kwaliteit moet boven snelheid gaan.”

Burgemeesters bang dat ze te weinig te zeggen krijgen

Punt van kritiek is onder andere de ‘inbedding’ van het lokale gezag; burgemeesters zijn bang dat zij straks te weinig over de politie-inzet te zeggen hebben. Hoeveel vertraging de nationale politie nu oploopt, is onzeker. Het uitstel legt wel extra mentale druk op de politieorganisatie, zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.

“Nieuwe plannen maken en tegelijk alle lopende zaken in de lucht houden, dat kunnen we ons niet veel langer permitteren. Dit levert veel onduidelijkheid en onzekerheid op.”

    • Annemarie Kas