Mexicanen openen strijd om Wavin

Even stokte het met de uitverkoop van Nederland. Nu aast een Mexicaans bedrijf op Wavin. De toekomst van de buizenfabrikant ligt mede in handen van oud-premier Ruud Lubbers.

En zo lijkt een rustig jaar op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt toch nog spectaculair afgesloten te gaan worden. Net als vorig jaar.

Het gisteren bekendgemaakte bod van ruim 430 miljoen euro op de Zwolse buizenfabrikant Wavin door het Mexicaanse bedrijf Mexichem zou wel eens de inleiding kunnen zijn van een langdurig overnamegevecht. Net als vorig jaar bij de verkoop van Draka.

Na een maandenlange strijd ging de beursgenoteerde kabelfabrikant uit Amsterdam uiteindelijk voor 1,3 miljard euro over naar het Italiaanse Prysmian. Twee concurrerende bieders, het Franse Nexans en Xinmao uit China, hadden het nakijken.

Zo ver is het bij Wavin nog niet, maar de manier waarop het bedrijf uit Zwolle gisteren de belangstelling uit Mexico bekendmaakte, opent wel de vloer voor andere belangstellenden. In reactie op „recente koersbewegingen” – het aandeel Wavin was op maandag ruim 4,3 procent gestegen op een dalende beurs – maakten de gezamenlijke raden van bestuur en commissarissen gisterochtend om 11 uur bekend dat zij een „ongevraagd, indicatief en niet-bindend overnamevoorstel” hadden ontvangen van het Mexicaanse concern Mexichem.

De term ongevraagd – ‘unsolicited’ in het Engelstalige persbericht – suggereert veel. Het kan volgens een niet betrokken overnamejurist een spontaan maar niet per se onwelkom initiatief betekenen dat de Wavintop niet heeft zien aankomen. Het kan zijn dat bestuurders van beide bedrijven al eerder met elkaar hebben gesproken maar dat die onderhandelingen, of snuffelronde, niet tot een bevredigend voorstel leidde. Of het kan zijn dat de Mexicanen heel brutaal en onverwacht met een bod komen, waarmee zij het Wavin-management hebben willen overvallen – een zogenoemd vijandig bod.

De formulering ‘ongevraagd’ maakt in elk geval duidelijk dat het bestuur van Wavin niet spontaan op het idee is gekomen om in handen van de Mexicanen over te gaan. Wat de bedrijfstop nu te doen staat formuleerde zij in de tweede zin van het persbericht: het zorgvuldig bestuderen van het bod en het inventariseren van de plus- en minpunten en de risico’s van de eventuele combinatie Wavin-Mexichem „voor alle belanghebbenden”. Dat zijn niet alleen de aandeelhouders, maar ook de klanten en de zesduizend medewerkers van het bedrijf. Deze boodschap herhaalden bestuurders en commissarissen vanochtend in een tweede communiqué, nadat Mexichem gisteravond het bod bevestigd had en details ervan bekend had gemaakt: 8,50 euro per aandeel in contanten.

Om het bod succesvol te maken zullen de ongenode bieders toch vooral de aandeelhouders moeten overtuigen. De 8,50 euro mag een premie zijn van 124 procent op de slotkoers van vrijdag – historisch gezien ligt het aandeel Wavin overigens al weken op de bodem – het is voor ten minste één aandeelhouder niet voldoende. Delta Lloyd, dat bijna 8 procent van de aandelen heeft, liet al weten een bod vanaf 10 euro pas interessant te vinden. „Hiervoor halen we de slingers niet uit de kast”, zei Delta Lloyd fondsbeheerder Jack Jonk gisteren tegenover persbureau Dow Jones.

Het sinds 2006 beursgenoteerde Wavin kent geen klassieke beschermingsconstructies met administratiekantoren en preferente aandeelhouders die de directie gunstig gezind zijn. Wel is bijna 40 procent van de aandelen in handen van professionele beleggers zoals Delta Lloyd, verzekeraar ASR, zakenbank Kempen & Co en de Zwitserse vermogensbeheerbank Julius Bär. Ook bezitten twee rijke particulieren een 5 procentsbelang: textielondernemer Jan Zeeman en oud-premier Ruud Lubbers (via zijn investeringsvehikel Breesaap). Zij hebben het lot van Wavin primair in handen. In mindere mate natuurlijk ook de overige aandeelhouders, maar zij zijn voor de biedende partij lastiger te benaderen zijn – ze zijn onzichtbaar en hebben versnipperde belangen.

De directie en commissarissen kunnen een bod weliswaar afwijzen, maar als aandeelhouders datzelfde bod wél aantrekkelijk vinden, zal het bestuur overstag moeten. Dat gebeurde vorig jaar bij Draka, waarbij een tegenbieding van het Italiaanse bedrijf Prysmian het aanvankelijk door de bedrijfstop (en grootaandeelhouder Flint) gesteunde openingsbod van het Franse Nexans aftroefde.

Het Draka-scenario kan zich volgens kenners nu ook bij Wavin ontrollen. Maar dan in een iets andere vorm. Mocht de directie inderdaad niet gediend zijn van een overname door een Mexicaans bedrijf dat in omzet bijna vier maal zo groot is, dan kan het gerust zelf op zoek gaan naar alternatieve biedingen. Wavin maakte gisteren meteen bekend de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch als adviseur te hebben ingeschakeld, als ook advocatenkantoor Stibbe voor juridische bijstand. De Amerikanen zullen heus niet alleen de opdracht krijgen om het voorliggende bod van Mexichem op zijn merites te bestuderen. Het Amsterdamse team van Merrill Lynch, onder leiding van de ervaren bankier Bob Elfring, heeft de kennis en het netwerk in huis om andere kandidaatkopers te polsen.

In beurskringen deden vanochtend al twee namen de rond. Het Belgische concern Aliaxis en het Finse Unopor. Beide bedrijven zijn in beurswaarde ook iets groter dan Wavin maar zijn in omzet, aantal medewerkers en cultuur gelijkwaardiger dan het Latijns-Amerikaanse bedrijf. Van het Finse bedrijf sprong de koers gisteren met bijna 10 procent omhoog.

    • Philip de Witt Wijnen