‘Marteling en excessief geweld gebruikt tijdens neerslaan protesten Bahrein’

De autoriteiten in Bahrein hebben marteling en excessief geweld gebruikt tegen gedetineerden die gevangen zijn gezet tijdens de opstand in het land. Dat zegt het hoofd van een speciaal ingestelde commissie die onderzoek deed naar de onrust in Bahrein.

De opmerkingen van Mahmoud Cherif Bassiouni zijn de eerste details van een langverwacht rapport dat vandaag is vrijgegeven.

Uit het onderzoek blijkt dat de Golftroepen, die half maart het land binnenvielen, geen mensenrechten hebben geschonden. De militairen werden ingezet om de koning van Bahrein bij te staan omdat de protesten tegen zijn regime aanhielden. De sji’itische inwoners van het kleine oliestaatje kwamen in opstand tegen het regime van de heersende soennitische minderheid.

Bij gevechten tussen veiligheidsdiensten en betogers zijn in Bahrein 35 doden gevallen, van wie vijf door marteling, zo blijkt uit het onderzoeksrapport. Er is geen bewijs gevonden dat de onrust in Bahrein iets te maken heeft met Iran, zoals vaker is beweerd.

Het onderzoek, gefinancierd en gefaciliteerd door het Bahreinse regime, is gebaseerd op meer dan 5.000 interviews.

Koning Bahrein: misbruik moet bestraft worden

Volgens de koning van Bahrein, Hamad bin Isa al-Khalifa, moeten de betrokkenen bij de misstanden tijdens het hardhandige optreden tegen de anti-regeringsprotesten verantwoordelijk worden gehouden en worden vervangen.

“We moeten onze wetten hervormen om ze in overeenstemming te brengen met internationale normen”, voegde hij eraan toe.

    • Marije Willems