Leger Egypte belooft presidentsverkiezingen

Egypte krijgt in juli 2012 presidentsverkiezingen. Het Egyptische leger geeft per direct de macht op als het volk daarover in een referendum beslist en het leger zal zich weer richten „op zijn oorspronkelijke missie, het beschermen van het land”. Dat heeft Mohammed Hussein Tantawi, leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, gisteravond gezegd in een toespraak. De parlementsverkiezingen van 28 november gaan gewoon door volgens Tantawi, ondanks de aanhoudende onrust in Kairo. De Egyptenaren zijn sceptisch over de komende verkiezingen. Gisteren gingen tienduizenden demonstranten in Kairo voor de vierde dag op rij de straat op. Een van hun eisen was dat het leger een datum zou bepalen voor de presidentsverkiezingen. Bij de onrusten van de afgelopen dagen zijn tot nu toe tenminste 28 mensen om het leven gekomen. Gisteravond accepteerde de legerleiding het ontslag van de interim-regering van premier Essam Sharaf. Binnen enkele dagen zal een nieuwe interim-regering worden benoemd. (AP/AFP)