Kortkolom wetenschap

Contact met verloren gewaande Marssonde

Rotterdam. Een grondstation van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Perth, Australië, heeft gisterenavond radiosignalen opgevangen van de Russische Marssonde Phobos-Grunt. Dat maakte de ESA vanmorgen bekend. Het is het eerste contact met de sonde, die sinds zijn lancering op 8 november nog steeds in een baan om de aarde draait, maar niets meer van zich liet horen. Technici van ESA en het Russische ruimte-agentschap Roscosmos proberen het contact met de sonde nu te herstellen. Dat wordt bemoeilijkt door het feit dat hij tijdens elke omloop slechts enkele minuten in het zicht van een grondstation is. Als de motor van Phobos-Grunt binnen twee weken in werking kan worden gesteld, kan de sonde Mars alsnog bereiken. Zijn hoofdtaak is het naar de aarde brengen van bodemmonsters van het Marsmaantje Phobos. De sonde draait nu op 350 kilometer hoogte rond de aarde. Zijn hoofdmotor moet nog twee keer vuren: om hem naar een hogere baan te brengen en daarna om koers te zetten naar Mars. (NRC)

Foutje onthuld in het oudste planetarium

Rotterdam Het Leidse planetarium dat zaterdag na een langdurige restauratie werd onthuld, gaat nog even terug naar de werkplaats. In het planetarium uit 1670, het oudste van Nederland en een van de oudste ter wereld wereld, zit nog een foutje: de dierenriem zit verkeerd om. Dat schrijft wetenschapsjournalist Govert Schilling vandaag in de Volkskrant. Zaterdag onthulde Schilling het planetarium, dat lang op zolder had gestaan en waaraan tot kort voor de onthulling nog hard was gewerkt. De restaurateurs hadden de fout niet opgemerkt. Waarschijnlijk was die er al in geslopen bij een restauratie vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Hart is gevoelig voor de juiste zoutconsumptie

Rotterdam. Hoe meer zout mensen uitplassen, hoe hoger hun kans op een hartziekte is. Te weinig zout verhoogt die kans echter ook. Het laagste risico hebben mensen die dagelijks 4 to 6 gram natrium uitplassen. Voor zout geldt: wat je eet, komt er in de urine weer uit, afgezien van wat zweetzout. Mensen die per etmaal meer dan 8 gram natrium uitplassen hebben ongeveer 1,6 keer zoveel kans op hartdood of een ziekenhuisopname voor een hartziekte, vergeleken met mensen die 4 tot 6 gram natrium uitscheiden. Wie minder dan 2 gram per dag uitplast heeft 1,2 keer zoveel kans. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 30.000 55-plussers. Woensdag schreven de onderzoekers in het Journal of the American Medical Association dat de laagste risico’s optreden bij een natriumconsumptie van 4 tot 6 gram per dag. Dat is duidelijk hoger 2,4 gram natrium die in Nederland wordt aanbevolen. (NRC)