Kortkolom sport

Ex-paralympiër Van der Vorst naar Raboploeg

Rotterdam. Monique van der Vorst rijdt komend seizoen voor de vrouwenploeg van Rabobank. De 27-jarige wielrenster zat jaren in een rolstoel en won onder meer twee keer olympisch zilver bij de Paralympics. Na een lange en zware revalidatie legde Van der Vorst zich toe op wielrennen, wat haar nu een contract bij Rabobank heeft opgeleverd. „Ik ben vereerd dat ik mij mag ontwikkelen als wielrenster”, zegt Van der Vorst op de website van de wielerformatie. „Deze ploeg is de beste omgeving met veel ervaring en expertise. Bovendien kan ik van Marianne veel leren”, verwijst ze naar ploeggenoot en veelvoudig wereldkampioene Vos. (Novum)

Fransen zuiveren naam Longo na dopingzaak

Rotterdam. Jeannie Longo is vrijgesproken van het overtreden van de dopingregels. De 53-jarige Franse wielrenster had drie dopingcontroles gemist binnen achttien maanden. De Franse wielerbond FFC bepaalde gisteren dat een van die overtredingen geen stand hield. De veelvoudig wereldkampioene was op het moment van de gemiste test geen lid meer van de testgroep. „Omdat er geen overtreding was van de whereabout-regels, concludeerde de disciplinaire commissie van de bond dat Longo ook geen overtreding van de dopingregels ten laste kan worden gelegd”, meldde de FFC gisteren. Wielerveteraan Longo krijgt daarom geen straf opgelegd. (Novum)

Pool Kubica mist zeker start Formule 1 in 2012

Rotterdam. Formule 1-coureur Robert Kubica is niet op tijd hersteld voor de start van het nieuwe raceseizoen. Dat deelde de Pool vandaag mee aan zijn renstal Lotus Renault GP. Hoewel Kubica intensief aan zijn revalidatie werkt, kan hij nog niet zeggen of hij volgend jaar op het hoogste niveau kan meerijden. Kubica raakte in februari 2011 zwaargewond door een crash tijdens een rally. Kubica knalde met zijn rallywagen tegen de muur van een kerk en had botbreuken in zijn arm, hand, en been. Na negen maanden revalidatie kan hij weer lopen zonder hulpmiddelen. Zijn hand en elleboog bewegen ook weer. Lotus Renault benadrukt dat Kubica deel van het team blijft uitmaken. De sponsor onderhandelt momenteel met de coureur over een nieuw contract. (Novum)

Prekwalificatie: Finnen verslaan volleyballers

Rotterdam. De Nederlandse volleybalmannen zijn slecht begonnen aan het olympisch prekwalificatietoernooi. In het Kroatische Osijek was Finland gisteren met 3-1 te sterk. Ook gastland Kroatië zit in de poule bij Nederland, dat eerste of tweede moet worden om door te gaan naar de halve finale en zo kans te houden op deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Finland won de spannende eerste set nipt met 25-23. In de tweede set sloegen de ‘lange mannen’ van bondscoach Edwin Benne terug met 25-19. Nadat Finland de derde set met dezelfde cijfers had gewonnen verloor Nederland ook de vierde set – met 25-20. (Novum)

Rechter Toulouse blijft Riccò (Ita) veroordelen

Rotterdam. De Italiaanse wielrenner Riccardo Riccò heeft gisteren in Frankrijk een beroepszaak verloren tegen zijn veroordeling voor epogebruik in de Tour van 2008. Een rechter in Toulouse bevestigde de voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en verhoogde de boete, door een Franse rechtbank opgelegd in februari, van drieduizend naar vierduizend euro. Riccò werd in 2008 uit de Tour de France gezet nadat bekend werd dat hij verschillende keren positief had getest op het middel CERA, de volgende generatie synthetische epo. (Reuters)