Kortkolom economie

Homburg boekt verlies in derde kwartaal

Amsterdam. Het Canadees-Nederlandse vastgoedfonds Homburg Invest heeft in het derde kwartaal opnieuw een verlies geboekt. Zo blijkt uit een rapportage vandaag van het in surseance verkerende vastgoedfonds. In de drie maanden tot en met september 2011 boekte Homburg een nettoverlies uit lopende activiteiten van 70 miljoen Canadese dollar (ruim 45 miljoen euro) tegen een winst van 61 duizend dollar over de vergelijkbare periode in 2010. Het nettoverlies, inclusief resultaten op afgestoten activiteiten, per aandeel kwam uit op 1,95 dollar tegen een verlies van 0,04 dollar een jaar eerder. De totale omzet over de periode van drie maanden steeg van 30 naar 37,3 miljoen dollar. Dit kwam met name door een stijging van de omzet uit verkoop van vastgoed naar 5,8 miljoen dollar van 2,5 miljoen dollar. (Novum)

Industriële activiteit China daalt sterk

Amsterdam. De index van de Britse bank HSBC die de verwachte industriële activiteiten van China meet, is in november verrassend sterk gedaald. Dit zou kunnen betekenen dat China gedwongen is om eerder dan verwacht het monetaire beleid te versoepelen om de gevolgen van een vertragende wereldeconomie te compenseren. De HSBC industriële inkoopmanagerindex daalde naar 48,0 in november. Dit betekent een krimp in de industriële activiteit ten opzichte van de 51,0 die in oktober werd behaald, meldt HSBC woensdag. Hoewel nog moet blijken of de verwachte Chinese industriële activiteit van 48,0 daadwerkelijk gerealiseerd wordt, markeert de prognose het laagste niveau sinds maart 2009. (Novum)

FNV gaat Philips over de hele wereld volgen

FNV gaat Philips over de hele wereld volgen

Amsterdam. FNV Bondgenoten zet een wereldwijd netwerk op van vakbonden die bij elektronicaconcern Philips betrokken zijn. Hiermee wil de vakbond tegenwicht bieden aan de steeds internationalere besluitvorming binnen het bedrijf. In eerste instantie zal het netwerk worden gebruikt om informatie uit te wisselen en om Philips op zijn wereldwijde verantwoordelijkheid aan te spreken. Uiteindelijk kunnen zelfs wereldwijde acties volgen, afhankelijk van de reactie van Philips. De eerste bijeenkomst vindt vandaag en morgen plaats in Amsterdam en is medegeorganiseerd door de Internationale Metaalbewerkersfederatie. Volgens vakbondsbestuurder Ron van Dalen is het netwerk „redelijk uniek, zeker voor Nederland”. Philips heeft volgens hem toegezegd langs te komen op de conferentie. (Novum)