Kortkolom buitenland

Achttien doden bij strijd leger Burundi

Bujumbura. Het leger van Burundi heeft achttien gewapende mannen gedood in een vuurgevecht. Dat heeft een regeringswoordvoerder gisteren gezegd. Analisten zijn bang dat er een nieuwe burgeroorlog uitbreekt in het Centraal-Afrikaanse land. Burundi heeft relatieve vrede gekend sinds de Hutu-rebellengroep FNL de wapens neerlegde en toetrad tot de regering in 2009 na twee decennia van burgeroorlog. Maar aanvallen op burgers en militairen nemen toe sinds de verkiezingen van vorig jaar, die door de oppositie werden geboycot. In de afgelopen vijf maanden zijn ruim 300 militairen en voormalige rebellen vermoord, meldde een collectief van burgerorganisaties in Burundi gisteren. (AP, AFP)

Bommen op plaats Filippijns bloedbad

Manila. In het zuiden van de Filippijnen heeft de politie vanmorgen vijf bommen onschadelijk gemaakt precies twee jaar nadat vlakbij diezelfde plek 57 mensen om het leven werden gebracht. Er vielen ditmaal geen gewonden. Veel nabestaanden van de slachtoffers uit 2009 hadden gisteren al bloemen gebracht naar de plaats van het bloedbad, waarbij destijds onder meer 32 vertegenwoordigers van lokale media werden vermoord. Er waren honderden politiemensen ingezet om hen te bewaken. In de zuidelijke provincie Maguindanao, die deel uitmaakt van het eiland Mindanao, voeren moslims al jaren een strijd voor zelfbestuur. (AP)

OM staakt zaak tegen Zu Guttenberg

Berlijn. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft vandaag een strafrechterlijk onderzoek tegen oud-minister van Defensie Karl-Theodor Zu Guttenberg wegens plagiaat afgebroken. Het OM in Berlijn treft een schikking met Guttenberg, die in maart aftrad nadat bleek dat hij zijn proefschrift deels van anderen had overgeschreven. De CDU-politicus moet 20.000 euro doneren aan de Kinderkrebshilfe, een stichting die kanker bij kinderen bestrijdt. Het OM was het onderzoek begonnen na een klacht van een van de auteurs wier werk was geplagieerd. De door de auteur geleden economische schade „marginaal”, zegt het OM. (NRC)

Doden door slecht weer in Zuid-Italië

Rome. Zeker drie mensen zijn vanmorgen in het Siciliaanse stadje Saponaro omgekomen bij aardverschuivingen na zware regenval. Een groot aantal huizen kwam onder de modder te staan. De afgelopen dagen heeft noodweer zeker twintig levens geëist in Italië. (Reuters)