Kortkolom binnenland

Laatste poging behoud kazernes Doorn, Weert

Den Haag. Doorn en Weert mogen nog een poging doen om hun militaire terreinen te behouden. Dat bleek gisteren bij overleg tussen de Tweede Kamer en minister Hans Hillen (Defensie, CDA). Om 1 miljard euro te bezuinigen op de krijgsmacht wil de minister onder meer diverse kazernes sluiten, waaronder die in Weert en Doorn. De opleiding voor onderofficieren KMS in Weert moet van de minister verhuizen naar Ermelo. Volgens de lokale overheden in Limburg kan de school gered worden én kan er een miljoen op worden bespaard. De marinierskazerne in Doorn wil de minister verplaatsen naar Vlissingen, maar Kamerleden zijn daar kritisch over. Daarom mag Doorn van een Hillen „een tegenbod” doen. (NRC)

‘Hervaccinatie tegen kinkhoest heilzaam’

Den Haag. Kinkhoest onder zuigelingen is te verminderen als iedereen die met hen te maken heeft opnieuw wordt gevaccineerd tegen de ziekte. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het pleit echter niet voor massale hervaccinatie van ouders en zorgmedewerkers. „Wij hebben alleen onderzocht hoe een vaccinatie de kindersterfte verder kan terugdringen”, zegt een woordvoerder. Ook is geen kostenafweging gemaakt. Jaarlijks belanden ongeveer honderd tot driehonderd baby’s door kinkhoest in het ziekenhuis. De immuniteit die met de vaccinatie na de eerste twee maanden wordt verkregen, ebt na verloop van tijd weg. (Novum)

Justitie gaat cel eisen om illegaal vuurwerk

Den Haag. Justitie gaat dit jaar veel zwaardere straffen eisen voor iedereen die zich met illegaal vuurwerk bezighoudt. Taakstraffen maken plaats voor maandenlange celstraffen. Dat hebben de Stichting Consument en Veiligheid en het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. Een zelfgemaakte vuurwerkbom afsteken kan tot vijftien maanden cel opleveren, het bezit van een illegale vuurwerkbom een half jaar. De taakstraffen voor minderjarigen worden verzwaard. Wie vuurwerk aan jongeren verkoopt, loopt het risico op een gevangenisstraf tot twee jaar. (Novum)

42 tips in zaak nieuwe verkrachting na 22 jaar

Rotterdam. De politie heeft 42 tips binnengekregen over een verkrachtingszaak in de Zuid-Hollandse gemeente Bernisse. Een 39-jarige vrouw werd eind september van haar fiets getrokken in een natuurgebied bij Abbenbroek en verkracht in de bosjes. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de dader dezelfde is die 22 jaar geleden in hetzelfde natuurgebied ook een vrouw heeft misbruikt. De zaak kwam gisteravond aan bod in tv-programma Opsporing Verzocht. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. (NRC)