Kamer wil opheldering over financiën marktleider kinderopvang

De schuld van Catalpa, met 40.000 kinderen de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, bedraagt 13.000 euro per kind. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Tweede Kamer wil opheldering over de financiële praktijken van de de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, Catalpa. Dat bleek vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister van Sociale Zaken Henk Kamp.

NRC Handelsblad schreef gisteren dat de schulden van Catalpa in een jaar vertienvoudigd zijn. De marktleider in de Nederlandse kinderopvang, die dagelijks 40.000 kinderen opvangt op 540 locaties, leende onder meer 225 miljoen euro tegen 15 procent van zijn aandeelhouder, de Amerikaanse investeerder Providence.

PVV-Kamerlid Richard de Mos zei vanmiddag:

“Dit bedrijf wordt mede betaald door de belastingbetaler, en tegelijkertijd wordt de belasting ontdoken.”

Hij wil dat Kamp een onderzoek instelt naar de financiën van Catalpa.

Ook andere partijen willen opheldering. “Dit lijkt me niet de bedoeling”, zei PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer over de financiële constructie van Catalpa.

Moeten ouders zich zorgen maken?

Economieredacteur Jeroen Wester van NRC meldde gisteren tegenover nrc.nl dat de schulden niet betekenen dat Catalpa op omvallen staat.

“Maar de schulden lopen wel op en daarmee neemt de druk om te saneren of de tent te verkopen wel toe. Het geeft onrust en druk op een niet aangename manier.”

Catalpa is veel ‘agressiever gefinancierd’ dan directe concurrenten. Kinderopvang Nederland (400 vestigingen, 2.650 medewerkers, 184 miljoen euro omzet) bijvoorbeeld is vrijwel schuldenvrij en heeft een eigen vermogen dat 41 procent van het balanstotaal uitmaakt. De organisatie maakt een gezonde winst (6 procent van de omzet) en betaalt belasting. Humanitas (296 vestigingen, 94 miljoen omzet) is ook schuldenvrij en heeft ruwweg dezelfde sterke solvabiliteit als Kinderopvang Nederland. De organisatie is winstgevend en draagt vennootschapsbelasting af.

Abonnees kunnen een uitgebreid achtergrondverhaal over de financiën van Catalpa teruglezen in de digitale editie.

    • David Haakman