Kamer: procedure Raad van State moet anders

Het parlement nam gisteren een motie aan van D66.

. De regering moet met een voorstel komen voor een nieuwe benoemingsprocedure voor de vicepresident van de Raad van State. Daartoe heeft de Tweede Kamer het kabinet gisteren opdracht gegeven. Het parlement nam een motie aan van D66 waarin staat dat bij de benoemingsprocedure voortaan ‘een rol is weggelegd voor de Tweede Kamer’. Over de huidige benoeming is veel te doen. Naar verluidt is minister Donner de gedoodverfde opvolger van Herman Tjeenk Willink, maar verschillende partijen vinden hem ongeschikt. Nu wordt de nieuwe vicepresident benoemd door het kabinet. Over de benoemingsprocedure zei Donner vorige week dat het „niet aan hem was om uitspraken te doen” over die procedure. Die verantwoordelijkheid heeft het kabinet formeel overgeheveld naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. „Al helemaal aangezien mijn naam in dat verband geregeld wordt genoemd.” (NRC)