Jemen

Na maanden aarzelen zal de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh vanmiddag in Riad zijn bevoegdheden overdragen aan zijn vice-president,Abd-Rabbu Mansour Hadi. Dat melden althans Jemenitische bronnen. Volgens het plan van de Arabische Golfstaten moet Hadi een kabinet vormen met de oppositie en binnen drie maanden presidentsverkiezingen uitschrijven. Saleh houdt tot dan de titel van president, en krijgt bovendien de garantie dat hij niet wegens machtsmisbruik wordt vervolgd. Saleh heeft echter al diverse malen op het laatste moment geweigerd te tekenen. Bovendien hebben andere gegadigden voor de macht zoals de fundamentalist Sadeq al-Ahmar grote bezwaren tegen het plan. In Sana’a raakten in afwachting van de ontwikkelingen vandaag eenheden onder Salehs zoon en troepen van Ahmar slaags. (Reuters)