‘Je gaat mee in de maalstroom’

Wekelijks verklaart een Bekende Nederlander in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad de liefde aan een boek. Deze week Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, over De Tijgerkat van Giuseppe Tomasi di Lampedusa. 

‘De Tijgerkat van Giuseppe Tomasi di Lampedusa kreeg ik in de zomer van 2010 van een ‘verstandig iemand’, laat ik die gulle gever zo maar omschrijven. Hij is goed bekend met Italië en doet er veel zaken. Hij gaf me De Tijgerkat omdat het boek zich op Sicilië afspeelt en hij weet hoe dol ik op Italië ben. Niet alleen om de kunst, maar ook om het aangename klimaat, het heerlijke eten en ga zo maar door.

Als directeur van het Rijksmuseum lees ik dagelijks veel. Maar dat zijn meer de gebruikelijke toestanden zoals memo’s en notities. Het is voor mij, hoe jammer ik dat ook vind, ondoenlijk om naast mijn dagelijkse werkzaamheden literatuur te lezen. Ik probeer het jaarlijks in te halen aan de rand van het zwembad, of in de campingstoel. Op vakantie kom ik echt tot rust en lees ik tussen de vijf en zes boeken.

Deze zomer las ik De Tijgerkat uit. Ik was er in de zomer van 2010 aan begonnen. Door de ogen van hoofdpersoon Don Fabrizio Corbèra, de prins van Salina, ben je als lezer aandachtig toeschouwer bij een belangrijke episode uit de Italiaanse geschiedenis. Het is 1860, het jaar dat Garibaldi strijdt voor de eenwording van dat land.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 18 november 2011, pagina 4 - 5. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • Roderick Nieuwenhuis