'Jachtslot in handen Van der Valk'

De hotelketen heeft een bod van 3,4 miljoen euro uitgebracht op het voormalige DDR-complex.

Hotelconcern Van der Valk heeft tijdens een openbare veiling een bod van 3,4 miljoen euro uitgebracht op het voormalige jachtdomein van de DDR-elite aan de Drewitzer See in Mecklenburg-Vorpommern. Daarmee gaat het complex vrijwel zeker over in Nederlandse handen.

Van der Valk exploiteert het veertien hectare metende domein met een voormalig jachtslot en 22 omliggende datsja’s sinds vorig jaar. Het is eigendom van zakenman Hans-Holger Hagen uit Bremen. Die verkeert in grote financiële problemen.

Erich Honecker, de voorlaatste leider van de in 1990 ineengestorte DDR, kreeg het jachtdomein in 1982 ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag van Erich Mielke, de toenmalige chef van de Oost-Duitse geheime dienst (Stasi). Honecker, die kort voor de val van de DDR werd afgezet, zou er communistische leiders als Leonid Brezjnev van de Sovjet-Unie en Nicolae Ceausescu van Roemenië hebben ontvangen.

Na de val van de DDR werd het zwaarbeveiligde complex, 150 kilometer ten noorden van Berlijn langs de autobaan naar Rostock, door omwonenden bezet. Zij verbaasden zich over de buitensporige luxe die ze in het complex aantroffen. Zakenman Hagen verwierf het domein in 1998 bij de uitverkoop van DDR-bezittingen. (NRC)