In Lyon kan Ajax de bestuurscrisis even vergeten

Ajax had deze week heel wat uit te leggen in Lyon. Wat er in de top aan de hand is en hoe nu verder. Op het veld onttrok de Amsterdamse club zich gisteravond aan de crisis.

Ietwat verloren stonden de twee clubvertegenwoordigers van Ajax maandag bij de perstent van Stade de Gerland in Lyon. Commercieel directeur Henri van der Aat en de financiële man Jeroen Slop namen voor deze Europese ontmoeting de representatieve taken waar. De raad van commissarissen bleef thuis. Daarvoor was alle begrip, zeiden ze.

De voorzitter van Olympique Lyon, Jean-Michel Aulas, had veel vragen over de crisis bij Ajax. „Hij runt de club in zijn eentje, dat is wel even wat anders”, grijnsde Van der Aat. Die legde intussen in vlekkeloos Frans uit wat een verzoeningscommissie is en wat de ledenraad doet.

Maar wat leken die bestuurlijke problemen een dag later ver weg, toen de spelers na de 0-0 tegen Lyon hun vreugde deelden met de meegereisde Ajax-aanhang. Voor een groot deel was het opluchting. Dat het niet nog erger werd voor de club die tot nu weinig bespaard bleef. De ploeg van trainer Frank de Boer heeft nu goede kans zich te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Als Ajax over twee weken thuis verliest van het al geplaatste Real Madrid en Lyon wint bij het al uitgeschakelde Dinamo Zagreb, dan nog moeten de Fransen het negatieve doelsalo (-7) zien goed te maken op Ajax.

Onder slechter gesternte had de wedstrijd tegen Olympique Lyon niet kunnen plaatsvinden. Blessureleed dwong De Boer tot het opstellen van derde spits Nicolás Lodeiro. In elke linie ontbrak wel een vaste kracht. En daarbij kwam de oorlog in de bestuurlijke top die op straat wordt uitgevochten.

Bij Ajax „vliegen de pijlen”, kopte l’Equipe boven een artikel waarin de sportkrant de crisis bij Ajax probeerde uit te leggen. En de Franse tolk had zich op de persconferentie voor de wedstrijd moeten bezighouden met vragen over een „comment raciste à monsieur Davids”. Niemand viel van zijn stoel. Kennelijk had het nieuws over Cruijffs opmerking richting medecommissaris Davids – „jij zit hier alleen omdat je zwart bent” – de Franse journalisten op een eerder moment al bereikt.

„Dit past bij geen enkele club”, sprak De Boer als een staatsman een dag voor de wedstrijd. Het is ronduit knap hoe zijn ploeg zich gisteren onttrok aan de bestuurlijke chaos en zich schijnbaar stoïcijns met het minimale sportieve resultaat bezig hield: een gelijkspel.

„Ik heb er wel over gehoord”, zei Eyong Enoh voorzichtig na de wedstrijd over de bestuurscrisis. „Maar zolang het niet ten goede komt van mijn spel houd ik mij er niet bezig. Laat voetballers zich concentreren op de training en op wedstrijden en laat de beleidsbepalers zich bezighouden met het nemen van goede beslissingen voor de club.”

Een van die beslissingen valt komende maandag, wanneer de ledenraad moet kiezen tussen Johan Cruijff of de overige vier commissarissen die Louis van Gaal als algemeen directeur willen. Stof tot nadenken: sinds de bemoeienis van Cruijff won Ajax dit voorjaar voor het eerst in zeven seizoenen het landskampioenschap en voor het eerst in zes voetbaljaren lijkt Ajax te gaan ‘overwinteren’ in de Champions League.

Dat is uiteraard niet de verdienste van ‘De Verlosser’, wiens visie voor de jeugdopleiding op zijn vroegst over vijf jaar effect moet sorteren. Bovendien was het kampioenschap vorig seizoen meer toeval dan beleid. En als Kenneth Vermeer gisteren niet zijn beste wedstrijd van het seizoen had gekeept (zie kader), dan zou Ajax net als voorgaande seizoenen gewoon weer zijn veroordeeld tot het ‘troosttoernooi’: de Europa League.

Maar als het erop aankomt nemen spelers als Jan Vertonghen hun verantwoordelijkheid, zoals de Belgische aanvoerder dat ook deed in de kampioenswedstrijd vorig seizoen tegen FC Twente. In de competitie ontbreekt het de leider van Ajax regelmatig aan scherpte.

Tegen Lyon straalde het centrale verdedigingsduo Vertonghen-Toby Alderweireld onverzettelijkheid uit. Met Enoh in zijn oude vorm als controleur leek er eindelijk weer chemie op het middenveld. Theo Janssen kon het spel verleggen, Christian Eriksen mocht zich concentreren op de belangrijke momenten.

De laatste tien minuten leek Ajax alsnog te capituleren voor het fysieke overwicht van Lyon. Met in totaal zeven reddingen hield Vermeer voor de vierde keer in vijf Champions Leagueduels de nul.

De volgende maand is cruciaal voor Ajax. Eerst op 7 december de thuiswedstrijd tegen Real Madrid en vervolgens, op 12 december, de aandeelhoudersvergadering over de ‘affaire Cruijff’. Wie Ajax een beetje kent weet dat club en achterban die data niet in alle rust zullen afwachten.

    • Bart Hinke