Hemelse musical

dvd en web

Singin’ in the Rain. Regie: Stanley Donen, Gene Kelly

speelfilm

Film: *****

Net als The Artist gaat Singin’ in the Rain over de toevoeging van geluid aan de film eind jaren twintig in Hollywood. Singin’ in the Rain deed dat al in 1952, toen veel filmbezoekers en -makers zich de zwijgende film nog uit de bioscoop konden herinneren. Er zitten dan ook nogal wat verwijzingen naar de sterren uit die tijd in Singin’ in the Rain en deze musical is weer te herkennen in The Artist. Maar ook als je al die verwijzingen mist, is Singin’ in the Rain een meesterwerk, een van de friste, helderste films ooit gemaakt.

Singin’ in the Rain is een product van het Amerikaanse studiosysteem, dat zoals bekend aan de lopende band bagger afleverde, maar af en toe ook iets hemels als deze musical wist uit te scheiden. Het is een film waarin alles klopt, waarin alles toevallig samenspant om briljant charmant te zijn: muziek, dans, kleur, decor, kostuums, acteurs, verhaal. De Egyptenaren bouwden piramides, de middeleeuwers kathedralen, de Zwitsers koekoeksklokken en de Amerikanen musicals.

Iets van de vrolijke, oneerbiedige stijl van Singin’ in the Rain kun je nog altijd bij Amerikanen zien; het is niet ondenkbaar om president Obama dit lied te horen zingen en dansen.

Op internet is dan ook een foto te zien waarin het hoofd van Obama op het lijf van Gene Kelly in deze scène is gemonteerd.

Over Singin’ in the Rain zijn veel aardige anekdotes in omloop. Bijvoorbeeld dat het water in de titelscène vermengd werd met melk zodat de regen beter opspatte. Dat die beroemde scène in de melkregen in één middag werd opgenomen. Dat Gene Kelly toen hoge koorts had. Dat Debbie Reynolds als ze Jean Hagen dubt ook zelf nagesynchroniseerd wordt, door zangeres Betty Noyes én door Jean Hagen zelf, die een veel mooiere stem had dan Reynolds. Al die anekdotes wijzen naar het centrale punt van Singin’ in the Rain: film is illusie. Dankzij de komst van het geluid waren er nog meer mogelijkheden om die illusie realistisch tot stand te doen komen.

    • Bianca Stigter