Hacker kraakt website Sinterklaasjournaal

Een onbekende hacker heeft het afgelopen weekend de site van het tv-programma Het Sinterklaasjournaal (NTR) gekraakt. Hij kon 13.000 e-mailadressen van kinderen of ouders buitmaken die zij hadden ingevuld op de site om onder meer tekeningen op te sturen aan de Sint. De hacker heeft het probleem aangekaart bij NTR; de schade bleef beperkt. De omroep noemt het lek „zeer vervelend” en „een onoplettendheid”. Volgens een woordvoerder ging het niet om het deel van de site waar kinderen contact kunnen zoeken met Sinterklaas door hun naam in het Grote Boek te zetten.

Ouders Online, een organisatie die opkomt voor privacy op het web, vindt dat de NTR zich doof houdt voor zorgen van ouders over het programma en de site. De organisatie vindt het een probleem dat de Sint mailadressen verzamelt en stelt dat anders kinderen geen cadeautjes krijgen. „We hebben klachtbrieven geschreven naar de omroep”, zegt Henk Boeke (Ouders Online), „omdat zij zich niet houden aan de wet Bescherming Persoonsgegevens, maar we krijgen geen reactie.” Volgens hem heeft de NTR het College Bescherming Persoonsgegevens niet laten weten dat zij gegevens verzamelt, omdat de NTR die gegevens zegt niet te gebruiken. Woensdag kregen geregistreerde kinderen toch een mail van de Hoofdpiet. Volgens een woordvoerder van de NTR is registratie volledig de verantwoordelijkheid van de ouders.