Gezant Pakistan in VS stapt op na 'memo-gate'

De Pakistaanse ambassadeur in Washington, Husain Haqqani, heeft gisteren ontslag genomen na het uitlekken van een memorandum, waarin hij de Verenigde Staten om hulp zou hebben gevraagd tegen de Pakistaanse strijdkrachten.

Haqqani zou het memo hebben verzonden kort na de omstreden liquidatie van Osama bin Laden op Pakistaans grondgebied in mei van dit jaar. De strijdkrachten, die hiervan niet zeiden te hebben geweten, kwamen toen onder druk en de regering van president Asif Ali Zardari zou bang zijn geweest voor een militaire coup. Daarom zou Haqqani, een bondgenoot van Zardari, de toenmalige hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, om hulp hebben verzocht.

Haqqani heeft steeds ontkend dat hij zo'n memo heeft verstuurd. Een onderzoek van de Pakistaanse regering naar de kwestie loopt nog, maar de ambassadeur besloot gisteren na overleg met Zardari en legerchef generaal Ashfaq Pervez Kayani desondanks op te stappen.

‘Memo-gate’ kwam vorige maand aan het rollen doordat een Pakistaanse zakenman, Mansoor Ijaz, naar het memo verwees in een stuk in de Britse zakenkrant Financial Times. Mullens woordvoerder bevestigde de ontvangst van een memo maar hij had het volgens hem genegeerd.

Haqqani, een voormalige journalist, had sinds zijn aantreden in 2008 uitstekende contacten opgebouwd met het Pentagon en de Amerikaanse inlichtingendiensten. Maar hij had zich onbemind gemaakt bij de militairen in eigen land met een boek in 2005, waarin hij de nauwe banden tussen de militairen en radicale islamitische geestelijken blootlegde. (Reuters, AP)