Frankrijk en Turkije denken over ‘humanitaire corridor’ in Syrië

Ondanks de bloederige repressie door het regime van president Assad gaan de demonstraties in Syrië, zoals hier in de centraal gelegen stad Homs, door. Foto Reuters

Frankrijk is voorstander van het onderzoeken van het instellen van een “humanitaire corridor” in Syrië die burgers tegen overheidsgeweld moet beschermen. Turkije zou ook oren hebben naar zo’n bufferzone en zou een militaire inval in Syrië overwegen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe sprak over de mogelijkheid van een humanitaire corridor voor burgers na een ontmoeting met het hoofd van de oppositionele Syrische Nationale Raad, een orgaan dat een deel van de Syrische oppositie vertegenwoordigt. Juppe sloot militair ingrijpen in Syrië uit, maar zei dat het instellen van een “veiligheidszone” om burgers te beschermen en hulpgoederen te kunnen leveren het onderzoeken waard is.

Turkije, dat een buurland is van Syrië en te maken heeft met veel vluchtelingen uit het land, zou verder willen gaan dan Frankrijk en wel degelijk een echte bufferzone voor burgers en activisten in het noorden van Syrië willen creëren. Een inval van het Turkse leger in Syrië is daarbij een reële optie, zeggen Israëlische functionarissen vanavond tegen de Israëlische krant Haaretz. Turkije zou zelfs overwegen militaire bases ter beschikking te stellen aan milities van de Syrische oppositie, aldus de functionarissen.

Hoe snel de internationale druk op het regime van president Bashar al-Assad ook toeneemt, het neerslaan van de opstand in Syrië gaat onverminderd voort. Bij aanvallen van het Syrische leger in het midden en zuiden van het land zijn volgens activisten vandaag zeker zes mensen om het leven gekomen. Het dodental van de afgelopen twee dagen zou daarmee gestegen zijn tot 34. De VS riepen vandaag Amerikaanse staatsburgers op Syrië “onmiddellijk” te verlaten.