Federer slaat Nadal van de baan in Londen

Na een onverwacht eenzijdige winstpartij tegen zijn rivaal Rafael Nadal heeft Roger Federer zich gisteren in de Londense O2 Arena geplaatst voor de halve finale van het officieuze WK tennis. Bij de ATP World Tour Finals won de Zwitser met 6-3 en 6-0 van de Spanjaard die de afgelopen jaren bijna alle onderlinge (finale)partijen won.

Federer versloeg zijn voormalige kwelgeest Nadal op de snelle indoorbaan binnen een uur en bevestigde zijn groeiende vorm van dit najaar. De dertigjarige tennisveteraan, afgezakt naar de vierde plaats op de wereldranglijst, won deze maand de indoortoernooien van Basel en Parijs. Federer, zestienvoudig grandslamwinnaar, is deze week in Londen volgens de Britse bookmakers topfavoriet.

Achter de al geplaatste Federer staat Jo-Wilfried Tsonga nu tweede in poule B. De Fransman behaalde gisteren een eenvoudige zege op de Amerikaan Mardy Fish, die in zijn openingspartij van Nadal had verloren en daarom nu is uitgeschakeld. Tegen Tsonga, die eerder dit toernooi van Federer verloor, kwam Fish er niet aan te pas: 7-6 en 6-1. Tsonga en Nadal maken morgen in een onderling duel uit wie naast Federer naar de halve finale gaat.

In poule A heeft de Schot Andy Murray zich teruggetrokken wegens een liesblessure. Die speelde de nummer drie van de wereld maandag al parten in zijn kansloos verloren openingspartij tegen de Spanjaard David Ferrer. De Britse publiekslieveling had de blessure vorige week opgelopen tijdens een training. Hij negeerde het medische advies om een week rust te houden, want hij wilde per se van de partij zijn op het slottoernooi in 2011.

Eerste reserve Janko Tipsarevic is zijn logische plaatsvervanger. De Serviër speelt vanavond tegen de Tsjech Tomas Berdych, die eerder deze week verloor van een andere Serviër: Novak Djokovic. Deze nummer een van de wereld kan zich vanavond ten koste van Ferrer voor de halve finale plaatsen. Een finale tussen Federer en Djokovic ligt in de lijn der verwachtingen.