'Facebook verkleint wereld'

Elke wereldburger kent iemand die iemand kent die weer iemand kent die Barack Obama kent. Of Elvis Presley. Of wie dan ook.

In gemiddeld zes stappen is iedereen op aarde met elkaar verbonden. Dat is de theorie van six degrees of separation die in de jaren twintig voor het eerst werd gepubliceerd. Het succes van de Amerikaanse sociale- netwerksite Facebook heeft gezorgd dat deze theorie op de helling moet. Niet in zes, maar in gemiddeld 4,74 stappen is elke gebruiker van Facebook verbonden met elke andere gebruiker. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Milaan, in samenwerking met Facebook. „De wereld is nog kleiner dan wij al dachten”, schrijven de vijf onderzoekers in een studie die gisteren is gepubliceerd. De zes-stappen-theorie is wetenschappelijk nooit helemaal geaccepteerd. In de jaren zestig deden Amerikaanse onderzoekers een poging door mensen in Nebraska via kennissen een brief te laten bezorgen bij een willekeurige persoon in Boston. Dat lukte destijds in 6,2 tussenstappen.

Facebook is het grootste sociale netwerk ter wereld. Het Italiaans- Amerikaanse onderzoek werd uitgevoerd in het begin van dit jaar. Het sociale netwerk had destijds 721 miljoen gebruikers, nu zijn dat er bijna 800 miljoen. Zij waren verbonden via 69 miljard connecties. (AFP)