Espresso met Dieuwertje Blok

De website van het Sinterklaasjournaal werd gisteren gehackt. Ongeveer 13.000 mailadressen van kinderen zijn buitgemaakt. ‘De Sint vindt het vreselijk,’ vertelt presentatrice van het Sinterklaasjournaal Dieuwertje Blok bij een espresso.

Persoonsgegevens

De website van het Sinterklaasjournaal werd gisteren gehackt. Ongeveer 13.000 mailadressen van kinderen zijn buitgemaakt. ‘De Sint vindt het vreselijk,’ vertelt presentatrice van het Sinterklaasjournaal Dieuwertje Blok bij een espresso. ‘Hij was net een beetje gewend aan alle digitale technologie, maar nu wil Sinterklaas helemaal niets meer weten van internet en fax.’ Klopt het dat het Sinterklaasjournaal kinderen chanteert door hen te vragen persoonsgegevens achter te laten? ‘Het kan niet anders,’ antwoordt Dieuwertje Blok. ‘Hoe moet de Sint anders digitale verlanglijstjes verwerken als er geen afzender onder staat?’ Maar volgens de wet is er toestemming van ouders nodig als er persoonsgegevens worden verzameld van kinderen onder de zestien. ‘Welke wet?’ zegt Diewertje Blok. ‘Het Spaanse recht kent een dergelijke wet helemaal niet! Sinterklaas neemt de criticasters graag mee naar Spanje om ze het zelf te laten zien.’

Een ander probleem: het boek van Sinterklaas is zoek. ‘De Pieten zoeken zich helemaal suf,’ zegt Dieuwertje Blok. ‘Ze hebben alle cadeaus weer uitgepakt, omdat ze bang zijn dat ze het boek per ongeluk hebben ingepakt.’ Wat vindt de Sint van de kritiek dat Zwarte Piet racisme is? ‘Hij daagt iedereen die dat zegt uit om in een schoorsteen te klimmen,’ antwoordt de presentatrice van het Sinterklaasjournaal. ‘Zwarte Pieten zijn in het echt helemaal niet zwart.’ Ze neemt een slokje espresso. ‘De Sint zou zowel Johan Cruijff als Louis van Gaal als Zwarte Piet willen hebben.’ En Edgar Davids? ‘Misschien als Zielepiet.’