Erdogan biedt zijn excuses aan voor doden Koerdische opstand jaren ’30

Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addresses his party members at the parliament in Ankara, Turkey, Tuesday, Nov. 22, 2011. Erdogan said for the first time that Syria's president must step down over the country's brutal crackdown on dissent, ratcheting up the pressure on the increasingly isolated Bashar Assad. In his harshest words yet, Ergodan reminded Assad of the bloody end of the Libyan leader Moammar Gadhafi, as well as past dictators, including Adolf Hitler.(AP Photo)
Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addresses his party members at the parliament in Ankara, Turkey, Tuesday, Nov. 22, 2011. Erdogan said for the first time that Syria's president must step down over the country's brutal crackdown on dissent, ratcheting up the pressure on the increasingly isolated Bashar Assad. In his harshest words yet, Ergodan reminded Assad of the bloody end of the Libyan leader Moammar Gadhafi, as well as past dictators, including Adolf Hitler.(AP Photo) De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gisteren tijdens een toespraak tot het Turkse parlement in Ankara. Foto AP

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft voor het eerst zijn excuses aangeboden voor de bijna 14.000 doden die zijn gevallen tijdens een militaire operatie om de Koerdische opstand in de jaren ’30 neer te slaan.

Erdogan zei vandaag:

“Als er behoefte is aan een excuses namens de staat… Dan zou ik mijzelf verontschuldigen en dat doe ik dan ook.”

Het is de eerste officiële verontschuldiging van de Turkse regering over de moord op 13.806 mensen in de zuidoostelijke stad Dersim - nu bekend als Tunceli - tussen 1936 en 1939.

Erdogan reageerde op het verzoek van Kemal Kilicdaroglu, de leider van de belangrijkste oppositiepartij, Republikeinse Volkspartij, dat Turkije zijn verleden onder ogen moet zien. Kilicdaroglu’s familie is geworteld in Tunceli. Erdogan zei dat Kilicdaroglu zich ook moet verontschuldigen omdat zijn partij aan de macht was in die tijd.