Ellende begint na thuiskomst

Holland Doc: Beer is cheaper than therapyNed. 2, 22.55 - 00.20 uur

Beer is cheaper than therapy is een film waar je ontzettend van gaat drinken. Er komt nogal wat langs in deze docu over Amerikaanse militairen in Fort Hood (Texas), een grote legerbasis in de Verenigde Staten, en het nabijgelegen Killeen, waar de jongens Irak en Afghanistan van zich af proberen te feesten.

Een jonge soldaat die een moeder met kind doodschoot, vraagt zich af of hij het waard is zelf vader te worden: „Daar denk ik ’s nachts over na, als de drank is uitgewerkt.” Een moeder vertelt over de zelfmoord van haar zoon nadat ze hem had afgeraden te deserteren. Een jongen filosofeert: dertig mensen doden levert in Irak een medaille op; hier zou je een seriemoordenaar zijn. Een jongen zegt het moeilijk te vinden andermans hersenen op te ruimen – een hart, oké, maar hersenen, daar zitten herinneringen in. Een man beschrijft hoe hij tijdens een missie na een bermbom onschuldige voorbijgangers begon neer te schieten. Een ander vertelt over zijn fantasie om iedereen in Texas die er gelukkig uitziet neer te schieten – hij liet zich opnemen. Bij weer een ander komt ‘de verleiding mensen af te slachten’ na thuiskomst ook regelmatig op. Hij liet zich niet opnemen.

De opvang vanuit het leger is waardeloos, vinden de aan posttraumatische stress-stoornis lijdende soldaten en hun partners. Defensie in de VS wilde deze film trouwens niet eens zien. Wat rest is de hoop dat wij er hier iets van leren.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin