Dit zijn échte mannenboeken

Fictie over het oude Rome verschijnt al langer in Nederland. Bekende voorbeelden zijn Ik Claudius (1934) van Robert Graves en Hadrianus’ gedenkschriften (1950) van Marguerite Yourcenar. Nu heeft de zogenaamde sword and sandal-fictie de oversteek vanuit Engeland gemaakt.

Roma victrix! De Romeinse legioenen die al jaren bezig zijn aan een zegetocht door de Britse boekhandels, lijken eindelijk Nederland te bereiken.

De voorhoede werd gevormd door de vierdelige Caesar-reeks van Conn Iggulden, die hier verscheen tussen 2004 en 2007. Daarna bleef het lang stil, maar deze maand waagt een volgende auteur de oversteek naar het land van de Bataven: Ben Kane, met het eerste deel van zijn trilogie Het verloren legioen, een romanreeks die speelt in de nadagen van de Romeinse republiek.

Fictie over het oude Rome wordt al jaren geschreven. Robert Graves deed het met Ik Claudius (1934), Marguerite Yourcenar schreef Hadrianus’ gedenkschriften (1950). In Nederland publiceerden Simon Vestdijk en Louis Couperus De nadagen van Pilatus (1938) en De berg van licht (1905). Maar de boeken die nu al een decennium in de Britse bestsellerlijsten staan, lijken echter maar weinig op deze voorgangers. Voortbordurend op het succes van de film Gladiator en de tv-serie Rome moet de nieuwe oogst het vooral hebben van spektakel. Historische accuratesse en stilistische fijnzinnigheid zijn ondergeschikt aan de plot. De auteurs van dit sword and sandal-genre willen vooral spannende verhalen schrijven.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 18 november 2011, pagina 12 - 13. U kunt de hele recensie hier lezen.

    • Bart Funnekotter