De hooligan relt bij het stadion en huilt bij de rechter

Relschoppers smeten stenen naar het hoofdgebouw van Feyenoord, naar de politie die daar stond. De verdachten komen nu voor de rechter. Die geeft celstraffen tot een jaar.

Met zijn handen veegt hij tranen uit zijn ogen. Zijn benen trillen zachtjes. Wie Reindert S. (36) in zijn stoel ziet zitten, kan bijna niet geloven dat dit de man is die in september dit jaar de deur van het Maasgebouw in Rotterdam-Zuid aan diggelen ramde met een metalen staaf. Agenten die zich in het gebouw bevonden stonden doodsangsten uit. Met getrokken dienstwapens moesten zij zich verdedigen tegenover een boze supportersschare.

Twee maanden later zit Reindert ineengekrompen voor de politierechter in Rotterdam. Hij draagt een klein brilletje en beantwoordt aarzelend de vragen van rechter Geerars. „De feiten kan ik niet meer terugdraaien. Ik heb mijn toekomst op het spel gezet.” De rechter schuift naar voren. „Ik zie dat het u emotioneert. Hoe komt dat?” Stilte. Reindert huilt. Een halve minuut lang. Daarna komt de bode aangelopen met een glaasje water.

Samen met vier andere Feyenoord-hooligans staat Reindert S. uit Uddel terecht voor de rellen op 17 september. Het zijn de eersten van de in totaal 32 verdachten die werden opgepakt. De ongeregeldheden ontstonden na een protestmars tegen het bestuur van de voetbalclub. Zo’n vijftig supporters probeerden daarbij het Maasgebouw binnen te dringen, de hoofdingang van voetbalclub Feyenoord. Ze smeten stenen, asbakken en autospiegels naar de deuren. „Een regelrechte veldslag”, noemt officier van justitie De Kort het. Hij wil dat de rechter een „krachtig signaal” afgeeft aan andere hooligans, zodat duidelijk wordt „dat wat daar is gebeurd, nooit en te nimmer wordt getolereerd”. Voor de relschoppers eist hij een jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Een jaar gevangenisstraf? Kevin B. (20) slikt als hij de strafeis hoort. Hij was een van de jongens die het gebouw bekogelden met stenen en autospiegels. De rechter snapt niet waarom: Kevin woont nog bij zijn ouders, heeft werk en een vriendin. Geen schulden. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen, vraagt de rechter aan hem. „Ik ben gewoon heel dom geweest”, zegt Kevin schuldbewust. „Maar ik ben echt geen hooligan. Ik ben een gewone Hollandse jongen die graag zijn steentje bijdraagt aan de samenleving.” Ook andere hooligans tonen berouw. John de J. (18) heeft „heel veel spijt” dat hij tegen de glazen deuren van het Maasgebouw heeft aangetrapt. „Ik heb mij een beetje te veel laten gaan.” Hij corrigeert zich. „Veel te veel laten gaan.”

Ook Reindert S. bekent schuld. En ook hij heeft spijt. „Komt het omdat u dronken was”, vraagt de rechter hem. Reindert knikt. Hij had op de bewuste avond misschien wel twintig glazen bier op. „Maar u was nog wel zo helder om uw capuchon op te doen, zodat u moeilijk te herkennen was op de camera’s?” Daar heeft Reindert geen verklaring voor. Ook kan hij niet zeggen waarom hij de zwarte jas die hij bij de rellen droeg, meteen daarna in de vuilcontainer heeft gegooid. „Ik had zoiets van: die kan ik beter wegdoen.”

De rechter vindt dat de relschoppers „een enorm angstige situatie” hebben gecreëerd voor de politieagenten in het Maasgebouw. Kevin B. wordt veroordeeld tot negen maanden cel, John de J. krijgt 180 uur werkstraf. Een andere verdachte wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Reindert S. krijgt twaalf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Mede omdat hij zijn gezicht bedekt hield tijdens de rellen, zegt de rechter. „Hij wist wat hij deed.”

    • Andreas Kouwenhoven