De comeback van de sitcom

De eerste paar jaar van de 21ste eeuw draaide het in Amerikaans televisieland volledig om reality- en dramaseries. Over elke subgroep werd een realityshow gemaakt en series als Lost en 24 tilden het niveau van de televisieserie naar een nieuw plan. Er was maar één genre dat door een dal ging: de sitcom. Maar dankzij sterke, goed bekeken series als Modern Family, The Big Bang Theory en How I Met Your Mother is de sitcom de afgelopen jaren aan een comeback bezig. En dit seizoen mag gezegd worden dat de sitcom weer helemaal terug is. Momenteel bestaat de Amerikaanse kijkcijfertop-10 uit zes komedies. Two and a Half Men is zelfs het best bekeken programma van de VS – na de zondagmiddagsamenvatting van het footballweekend. En ook nieuwe komedies als 2 Broke Girls (over twee blutte meisjes die geld sparen om een cupcake-zaakje te beginnen) en New Girl (met filmactrice Zooey Deschanel) halen de top-10. Chuck Lorre, bedenker van Two and a Half Men en The Big Bang Theory, gooit in The New York Times de opleving op het huidige economische klimaat: „Als je een slechte dag hebt gehad, is lachen een betere remedie dan kijken naar een lijkschouwer die granaatsplinters uit iemands edele delen plukt.”

    • Hans Klis
    • Anke Meijer