Dáárover geen zorgen

Over twee weken speelt Ajax tegen Real Madrid de laatste groepswedstrijd.

De ploeg staat er goed voor, met drie punten voorsprong op Olympique Lyon.

Ajax Uruguayan midfielder Nicolas Lodeiro (C) vies with Lyon's Brazilian middfielder Cris (R) during the Champion's League football match Lyon Vs Ajax , on November 22, 2011 at the Gerland stadium in Lyon, southeastern France. AFP PHOTO PHILIPPE MERLE AFP

Zo krampachtig als Ajax in de competitie oogt, zo onbezorgd stapte de ploeg van trainer Frank de Boer gisteren op de drempel van de knock-outfase van de Champions League. Want na de 0-0 tegen Olympique Lyon heeft de ploeg uit Amsterdam met één ronde te spelen drie punten voorsprong op de Fransen en een veel beter doelsaldo.

Het zou een ongekende luxe zijn voor Ajax. De landskampioen heeft tien punten achterstand op koploper AZ, is in de ban van een bestuurlijke machtsstrijd, maar hoort straks wel bij de laatste zestien van Europa. Dat lukte de club uit Amsterdam voor het laatst in het seizoen 2005-2006.

Ajax moest het in Lyon stellen zonder de steun van de raad van commissarissen, die intussen landelijke bekendheid geniet. Johan Cruijff verblijft in afwachting van de cruciale beslissing van de ledenraad in Barcelona. Steven ten Have en Marjan Olfers, die de club mede namens Paul Römer en Edgar Davids zouden vertegenwoordigen in Frankrijk, annuleerden hun vliegreis. President-commissaris Ten Have stelde dat zijn plicht vooral in Amsterdam ligt.

Ook op het veld van het Stade de Gerland was Ajax gemankeerd. Spitsen Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong en Dmitri Boelykin zijn de voorbije weken achter elkaar geblesseerd geraakt. De Uruguayaanse middenvelder Nicolas Lodeiro, ooit naar Ajax gekomen op voorspraak van zijn landgenoot Luis Suarez, mocht het in Lyon proberen in het midden van de aanval, net als bij zijn invalbeurt van zaterdag tegen NAC.

Ajax, dat ook de geblesseerde buitenspeler Derk Boerrigter miste, kwam aanvallend toch aardig voor de dag. Lyon kreeg na tien minuten nog de eerste kans – Lisandro López schoot op de vuisten van Vermeer – maar daarna creëerde vooral de ploeg uit Amsterdam mogelijkheden. Ajax speelde compact, belette Lyon het opbouwen en combineerde zich in de eerste helft een aantal keer naar het strafschopgebied.

Eenmaal in het zestienmetergebied toonde zich het gemis van een koele spits. Christian Eriksen verloor na een kwartier in kansrijke positie het overzicht en verspeelde de bal. Lorenzo Ebecilio kwam na een half uur in scoringspositie na een knappe pass van Theo Janssen, maar schoot huizenhoog over. En Vurnon Anita had vlak voor rust de kans een van zijn ploeggenoten te bedienen, maar gleed uit.

Lyon was in de eerste helft alleen nog gevaarlijk via afstandsschoten van Anthony Réveillère en Jimmy Briand en dus kwamen de Ajacieden dollend en lachend uit de kleedkamer. De houding had het gewenste effect. Eriksen zette Miralem Sulejmani alleen voor doelman Hugo Lloris, maar de buitenspeler miste.

Uit de corner die volgde, redde Lloris nog eens op een inzet van Jan Vertonghen, die in eerste helft twee keer bij een corner gevaarlijk was geweest met een kopbal. De doelman had enkele minuten later geen antwoord op een schot van Sulejmani via het been van tegenstander Aly Cissokho, maar de bal verdween net over het doel.

Alleen Kenneth Vermeer oogde niet zo zeker van zijn zaak. De doelman, bekritiseerd na weifelende optredens tegen FC Utrecht en NAC, had bijvoorbeeld een extra redding nodig op een doordeweeks afstandsschot en bracht daarna zijn verdediging in verlegenheid met een haastige spelhervatting. Het paste in het beeld van een keeper die naar behoren functioneerde en onzeker werd bij de komst van een concurrent, in dit geval Jasper Cillessen.

Het fysiek sterke Lyon leek pas twintig minuten voor tijd te beseffen dat het een overwinning nodig had voor een goede uitgangspositie. Voormalig Excelsior-speler Bastos luidde een offensiefje in met een hard afstandsschot, dat werd gepareerd door Vermeer. Lyon, dat vijfde staat in de Franse competitie, probeerde het daarna vooral over de flanken, maar echt gevaarlijk werd het niet voor Ajax, tot de laatste vijf minuten.

Het vermoeide Ajax, met piepjonge invallers als Davy Klaassen en Jody Lukoki, kroop terug op de eigen speelhelft en liet Lyon dichterbij komen dan nodig. Vermeer moest enkele keren volledig gestrekt bij schoten van Michel Bastos en Yoann Gourcuff, maar hield zijn doel schoon.

    • Michiel Dekker