Culinaire make-over

Met enige gêne moet ik bekennen dat ik regelmatig blijf hangen bij van die tv-programma’s waarin mensen een make-over krijgen. Het fascinerendst vind ik het moment waarop de deelnemers, nadat hun nieuwe tanden, nieuwe haren of nieuwe geslachtsorganen zijn aangemeten, steevast roepen dat ze zich nu héél anders voelen. Véél zelfverzekerder en gelukkiger.

Op culinair vlak zie je dergelijke make-overs ook wel, wat soms verrassend uitpakt en soms resulteert in ingewikkeld gedoe. ‘Ongehutste pot’, ‘gedeconstrueerde waterzooi’; dat werk. Toch zijn er wel degelijk eenvoudige manieren om grijsgedraaide klassiekers weer te laten stralen. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig gerechten die niet opknappen van een lepeltje beurre noisette; een ijzersterke en oersimpele smaakmaker.

Doe eenvoudigweg een flinke klont ongezouten boter in een steelpan en zet dit op half hoog vuur. Blijf er vooral even bij staan en steek af en toe uw neus in de pan zodat u kunt zien en ruiken hoe het wonder zich voltrekt.

Eerst begint de boter te sputteren en te schuimen en in de tien minuten die volgen, karameliseren de in de boter aanwezige melksuikers; een scheikundige reactie met verstrekkende smaakgevolgen. Als de boter de kleur van hazelnootjes heeft en een onweerstaanbare geur uw keuken vult, is de beurre noisette klaar. Lepel wat over de pasta met salie en kalfsvlees, over een stukje witte vis, wat knolselderijpuree of, nou ja, zie maar, met een klein beetje bruine boter erover smaakt elk doorsnee gerecht ineens goddelijk.

U kunt de boter ook laten afkoelen en op een (stok)broodje smeren. Gebruik eventueel zo’n meloenbolletjesschepper om mooie boterballen te draaien. Dat ding ligt waarschijnlijk al jaren achterin uw la te niksen en als het zich weer eens nuttig mag maken, voelt het zich vast ook véél zelfverzekerder en gelukkiger.

Cake met bruine boter en peer

175 gram boter

175 gram lichte basterdsuiker

3 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

1 theelepel bakpoeder

vanille-extract

100 ml karnemelk

2 à 3 rijpe peren

handje hazelnoten

Bruine boter wordt ook vaak gebruikt in zoete gerechten. Deze cake met peer en hazelnoot wordt er ook extra lekker van. Maak de beurre noisette zoals boven beschreven en laat ’m afkoelen tot kamertemperatuur. Klop dan met een handmixer boter en suiker ongeveer vijf minuten. Klop één voor één de eieren erdoor, mix tussendoor goed. Voeg dan het bakmeel toe, het bakpoeder (zit natuurlijk al door het meel, maar een extra theelepeltje kan geen kwaad), de karnemelk, een snufje zout en een theelepel vanille essence. Klop alles een paar minuten goed door.

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in achten. Doe het beslag in een ingevette taartvorm (doorsnee 26 cm) en duw de stukken peer erin. Strooi er ten slotte de grofgehakte hazelnoten over en zet de cake 50 minuten in de oven (180 graden).

Roos Ouwehand

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Roos Ouwehand