Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV’er De Roon: spijt van verwijt aan Rosenthal om Joodse afkomst

Rosenthal in september tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Foto AP / David Karp

PVV-Kamerlid Raymond de Roon heeft spijt van de link die hij vanmiddag in een Kamerdebat legde tussen de Joodse afkomst van minister Rosenthal en diens opstelling tegenover Israël. De Roon zei in de Kamer te verwachten dat Rosenthal Israël steunt omdat hij Joods is.

Rosenthal is de minister “waarvan ik verwacht dat hij zich positief opstelt richting de joodse staat gelet op zijn eigen joodse achtergrond’, aldus De Roon vanmiddag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een paar uur later twitterde de PVV’er dat hij spijt heeft van zijn uitspraken:

Twitter avatar rderoonpvv raymond de roon Rosenthal moet ook over Israel kunnen zeggen wat hem juist lijkt. Zijn joods zijn speelt geen rol en had ik er niet bij moeten betrekken.
Twitter avatar rderoonpvv raymond de roon Ik betreur dat indruk is ontstaan dat ik handelen van Rosenthal op niet inhoudelijke criteria beoordeel.

De PVV’er werd eerder vanmiddag tijdens het debat naar zijn opstelling tegenover Rosenthal gevraagd vanwege een tweet over de minister die hij begin oktober verstuurde:

Twitter avatar rderoonpvv raymond de roon Te gek voor woorden: Joodse minister Rosenthal veroordeelt dat Israel bouwt in het hart van zijn hoofdstad.

Aanleiding voor bovenstaande tweet was de veroordeling van Rosenthal van het Israëlische plan om elfhonderd huizen in Oost-Jeruzalem te bouwen. De bewindsman riep Israël begin oktober op om het besluit terug te draaien, omdat het contraproductief is voor het vredesproces. De PVV ziet Oost-Jeruzalem als Israëlisch grondgebied, terwijl de internationale gemeenschap Oost-Jeruzalem beschouwt als bezet gebied.

Pechtold vindt uitspraken De Roon ‘onbestaanbaar’

D66-Kamerlid Pechtold reageerde, net als een aantal van zijn collega’s, ontzet. De Roon vindt dus dat hij iemands achtergrond kan gebruiken om het handelen van die persoon verwijtbaar te maken, stelde hij. “Ras of geaardheid zijn zaken die je meekrijgt.” Dat de PVV iemands achtergrond als maatstaf gebruikt voor diens handelen, noemde Pechtold ‘onbestaanbaar’.

Naast Pechtold reageerden SP-Kamerlid Van Bommel en GroenLinks-woordvoerder Arjen El Fassed via Twitter zeer kritisch op de uitspraken van De Roon:

Twitter avatar harryvandesp Harry van Bommel De Roon #PVV vindt dat minister Rosenthal “gezien zijn Joodse achtergrond” niet moet protesteren tegen bouwen in bezet gebied. Puur racisme
Twitter avatar arjanelfassed Arjan El Fassed pvv-er van roon bekritiseert handelen van rosenthal niet als minister maar op basis van zijn joodse afkomst. schandalig.