Commissie-De Wit kritisch over optreden DNB

De parlementaire enquêtecommissie-De Wit is kritisch over het optreden van De Nederlandsche Bank in de aanloop naar de kredietcrisis in 2008. Dat meldt de NOS.

De commissie is verbaasd dat de bank pas eind 2008 tot de conclusie kwam dat er andere instrumenten nodig waren om de crisis te bestrijden, aldus voorzitter Jan de Wit. Op dat moment ontvouwde de crisis zich al, zei hij in het verhoor van DNB-directeur Aerdt Houben.

Houben verweerde zich tegen de kritiek. Volgens hem heeft DNB wel degelijk accuraat gehandeld en de ernst van de situatie op tijd ingezien. Wel erkende Houben dat DNB heeft onderschat dat bij het invoeren van een garantieregeling het probleem ontstaat dat geen enkele bank zich als eerste zal wenden tot de overheid voor noodsteun.

    • Marije Willems