Buitenspel

Zonder uitgevers kon je vroeger geen boeken op de markt brengen. Je had die mensen in hun grachtengordelpaleizen nodig om je boek te bewerken, en voor de marketing en distributie ervan. Maar tijden veranderen. Boekwinkel Amazon is in de Verenigde Staten bezig om populaire schrijvers aan zich te binden om boeken exclusief via de website te verkopen. De site regelt de redacteuren, distributie en de marketing, en neemt daarmee alle taken van de traditionele uitgever over. En dat gaat grote gevolgen hebben voor de ingedutte industrie.

Amazon sloot een – naar verluidt – miljoenendeal met de populaire self help guru Timothy Ferris. Zijn volgende boeken worden exclusief via de site verkocht. Ook thrillerschrijver Barry Eisler tekende een contract bij de site, nadat hij een aanbod van een half miljoen dollar van een traditionele uitgever had geweigerd. Amazon brengt dit kwartaal meer dan honderd eigen boeken uit en dat aantal zal volgend jaar flink groeien. De uitgevers staan buitenspel.

Hoe reageert de uitgeverswereld? Die blijft gewoon doorgaan zoals ze dat al honderd jaar doet. Het is wachten op het moment dat ’s lands grootste online boekwinkel, bol.com, de eerste deal sluit met een Nederlandse auteur. Ik hoop dat Nederlandse uitgevers sidderen bij het idee dat ze volstrekt overbodig aan het raken zijn – wellicht worden ze net op tijd wakker om er iets aan te doen.

Ook in een andere industrie, televisie, rommelt het. De Amerikaanse streamingdienst Netflix (een soort betaalde Uitzending Gemist) kondigde deze week aan dat het de rechten gekocht heeft voor nieuwe afleveringen van een van de grappigste comedy’s ooit gemaakt, Arrested Development. Die serie liep sinds 2003, maar werd na drie seizoenen van de buis gehaald wegens matige kijkcijfers. Toch had de comedy op internet direct een trouwe cult-following en krijgt het acht jaar later nog steeds veel aandacht en downloads.

De euforie was op vele fanblogs en fora dan ook groot toen Netflix bekendmaakte dat de serie vanaf 2013 te bekijken is via de streamingdienst, een manier van tv kijken die veel Amerikanen toch al gewend zijn. Maar ook voor de makers van Arrested Development is het een prettige ontwikkeling. Zij zijn niet meer afhankelijk van de zender om hun serie te maken. Door exclusief materiaal als Arrested Development aan te bieden, hoopt Netflix de tv-zenders overbodig te maken.

Amazon is schrijvers aan het leren dat ze geen uitgevers meer nodig hebben. Netflix is tv-makers aan het leren dat ze geen tv-zenders meer nodig hebben. Cut out the middle man, zoals ze in de VS zeggen. Het zijn interessante tijden.

    • Alexander Klöpping