'Boss'

Een van de grootste verrassingen dit nieuwe seizoen is Boss van netwerk Starz. Kelsey Grammer, bekend als de neurotische radiopsycholoog Frasier Crane in de gelijknamige hitserie, speelt Tom Kane, de keiharde burgemeester van Chicago. Boss heeft de ‘It’-factor, vergelijkbaar met series als Dexter en Mad Men. In de door Gus van Sant geregisseerde eerste aflevering wordt Kane gediagnosticeerd met een hersenaandoening die hem langzaam van zijn intelligentie en spraakvermogen zal beroven. Een beangstigend vooruitzicht voor een man die politiek op hoog niveau bedrijft en constant de ethische grenzen van zijn ambt buigt en breekt.

Tijdschrift Vanity Fair wil Boss nog niet hetzelfde niveau als The Godfather toedichten, maar de nieuwe dramaserie vertoont volgens James Wolcott wel hetzelfde „gangster-feodalisme onder een etterend laagje vernis”.

    • Hans Klis
    • Anke Meijer