Belgische koning aanvaardt ontslag formateur Di Rupo niet

Di Rupo eerder vandaag bij aankomst bij het paleis van koning Albert. Foto Reuters / Eric Vidal

De Belgische koning Albert II heeft het ontslag van formateur Elio Di Rupo vanavond niet aanvaard en hem gevraagd zijn opdracht voort te zetten. Di Rupo heeft het staatshoofd daarop om bedenktijd gevraagd. Dat meldde de officiële website van het Paleis.

De door het paleis uitgegeven persverklaring luidt als volgt:

”De Koning, nadat hij de zes onderhandelaars heeft ontvangen, heeft de Formateur gevraagd zijn opdracht verder te zetten. Alvorens een antwoord te geven, heeft de Formateur een korte bedenktijd gevraagd om de mogelijkheid na te gaan een akkoord te bereiken dat aanvaardbaar is voor de zes partijen.”

Di Rupo bood de koning maandag zijn ontslag aan. Hij verklaarde geen heil meer te zien in verder onderhandelen met de verschillende politieke partijen. Zij werden het maar niet eens over de begroting van 2012 en noodzakelijke economische hervormingen. Die bleken, na het ongedachte akkoord over de omstreden staatshervormingen, een onverwacht struikelblok.

België moet het al sinds de zomer van 2010 zonder een regering stellen. De aanhoudende politieke patstelling doet het imago van het land op de financiële markten geen goed. Daardoor is de rente op Belgische staatsobligaties de laatste dagen fors gestegen.

    • Pim van den Dool