Bahrein

In Bahrein is het vanochtend tot botsingen gekomen tussen oproerpolitie en demonstranten, kort voor de publicatie van een rapport van een onafhankelijke commissie van onderzoek over de onrust van de afgelopen tien maanden. De botsingen weerspiegelen de spanningen in de eilandstaat tussen de shi’itische meerderheid, die democratische hervormingen eist, en de sunnitische elite. De afgelopen dagen is al bekend geworden dat de commissie van onderzoek excessief geweld door de autoriteiten tegen demonstranten heeft geconstateerd. De shi’itische protestbeweging werd in maart neergeslagen door het regime, dat Iran van opruiing beschuldigt, met de steun van Saoedische troepen en politie uit de Verenigde Arabische Emiraten. De afgelopen weken zijn de betogers geleidelijk weer actiever geworden. (AP)