Amerikaanse beurzen fors lager door zorgen over eurozone

Beleggers op Wall Street. Foto AP / Richard Drew

De beurzen op Wall Street zijn voor de zesde dag op rij met verlies gesloten. De Dow Jones verloor vandaag meer dan twee procent. De Europese beurzen noteerden vanmiddag aan het einde van de handelsdag ook al stevige verliezen.

De Dow leverde ruim 236 punten in en noteerde om tien uur een slotstand van 11.257,63 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 2,2 procent. Technologiebeurs Nasdaq leverde nog meer in en sloot 2,4 procent lager op 2.460,08 punten. Morgen is Wall Street gesloten in verband met Thanksgiving.

De Amerikaanse beurzen volgden de tendens van de Europese aandelenmarkten, die vandaag ook al bijzonder negatief gestemd waren. De AEX sloot om half zes vanmiddag 1,5 procent lager op 272,79 punten. De Duitse DAX-30 daalde 1,4 procent, de CAC-40 sloot in Parijs 1,7 procent lager en de FTSE-100 in Londen verloor 1,3 procent.

Beleggers vooral bezorgd over tegenvallende veiling Duits staatspapier

Zowel Amerikaanse als Europese beleggers reageerden vandaag vooral geschokt op de grote moeite die de Duitse overheid vanochtend had om nieuwe staatsobligaties met een looptijd van tien jaar uit te geven. Hoewel Duitsland met de veiling van een nieuw pakket staatspapier zes miljard euro wilde ophalen, kreeg het slechts voor 3,6 miljard aan obligaties verkocht.

De problemen van Duitsland op de obligatiemarkt zijn zeer opmerkelijk omdat het land een hele lage rente betaalt voor staatsleningen en door beleggers als een veilige haven wordt gezien. Dat Duitsland nu toch moeite heeft met het verkopen van staatspapier betekent dat de markten de hele eurozone nu als een risicogebied gaan zien, denken analisten.

    • Pim van den Dool