WikiLeaks-informant komt in december voor

Sinds zijn arrestatie is Bradley Manning het gezicht van de anti-oorlogsbeweging en van voorstanders voor de vrijheid van informatie.

Bradley Manning, de Amerikaanse militair die ervan verdacht wordt grote hoeveelheden geheime documenten gelekt te hebben aan klokkenluidersorganisatie WikiLeaks, wordt 16 december voorgeleid bij een militaire rechtbank. Dat heeft zijn advocaat laten weten.

De 24-jarige Manning zit al achttien maanden vast op verdenking van het lekken van onder andere diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades. Hij werd in Irak opgepakt voor het lekken van een filmpje van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad. Later kwam daar de beschuldiging bij dat Manning 260.000 staatsgeheime berichten aan WikiLeaks zou hebben doorgespeeld. Dat zou hij in chatgesprekken hebben toegegeven.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten.

Het proces in legerbasis Fort Meade in Maryland zal naar verwachting vijf dagen duren. Het is de eerste kans voor zowel de militaire aanklagers als de verdediging van Manning om hun zaak te presenteren. (AP)